Situație controversată la Pitești. 70% din bugetul Primăriei se duce pe salarii. Unii au și peste 10.000 de lei pe lună

bani

Situație controversată în județul Argeș. Salariile din cadrul Primăriei Pitești au înregistrat o creștere semnificativă. Mai exact, 70% din buget se duce pe salarii și pe funcționare. Totodată, un consilier local liberal susține că există și o toaletă de 400 de mii de euro.

O parte din consilierii liberali s-au pus de acord alături de social democrați pentru un proiect controversat care prevede creșterea salariilor din Primăria Pitești, dar și din alte structuri din subordine, scrie Adevărul.

Noile majorări intră în vigoare de astăzi, 1 iulie și încep de la 5%, ajungând chiar și la 20%. Astfel, salariul unui şef de birou din Primăria Piteşti, ajunge, de la 8.160 lei brut la 9.140 lei. Pe de altă parte, un şef serviciu are, în loc de 8.400 lei, 9.410 lei brut etc, iar arhitectul şef ajunge de la un salariu de 9.720 lei brut la 11.180 lei brut.

Se pare că iniţiativa aparţine primarului Municipiului Piteşti, Cristian Gentea, din partea PSD. Acesta susține că noul proiect a corectat diferențele față de alte primării din țară, în contextul în care foarte mulți angajați au început să plee.

„Nu s-a făcut altceva decât să se corecteze diferenţele faţă de alte primării de acelaşi rang cu noi. A contat foarte mult şi faptul că am observat că pleacă angajaţii”, a explicat edilul-şef al Piteştiului.

De menționat este faptul că aceste majorări nu conțin criterii de performanță, lucru care a generat un val de critici. De cealaltă parte, liberalii care s-au abţinut de la votarea proiectului şi toţi consilierii USR-PLUS, care, de asemenea, s-au abţinut de la vot, ceruseră ca majorările să fie făcute pe criterii de performanţă.

70% din bugetul primăriei ajung la salarii și funcționare

Mihai Coteţ, unul dintre aleşii locali care n-au susţinut proiectul susține că o astfel de majorare este neoportună. Potrivit acestuia, 70% din bugetul Primăriei se duce acum doar pe salarii și pe funcționare, iar încasările ar putea fi foarte mici.

El a adăugat că încă se resimt consecințele pandemiei, lucru care  l-a făcut să spună ”nu” în fața acestui proiect.

„Am considerat majorarea salariilor neoportună. Solicitarea vine într-un context în care 70% din bugetul primăriei se duce doar pe salarii şi funcţionare şi într-un an în care încasările se preconizează a fi mici. Pe de o parte, trăim consecinţele unei pandemii şi, pe de altă parte, culegem ceea ce… nu s-a semănat timp de 31 de ani. Nu am putut să spun un „Da” din respect pentru piteşteni. Mulţi şi-au pierdut locurile de muncă sau lucrează pe salariul minim pe economie.

Mulţi sunt calificaţi şi supercalificaţi, dar au salariul mai mic decât gardianul de la poarta Primăriei. Însă nu acesta a fost argumentul principal, ci performanţele scăzute ale unei bune părţi a salariaţilor şi serviciile prestate fără profesionalism de care piteştenii se plâng de ani de zile”, spune liberalul Mihai Coteț, pentru Adevărul.

De cealaltă parte, consilierul local Răzvan Şerbănoiu (PNL), care de asemenea nu a susținut proiectul a adăugat că nu este deranjat de majorarea de 5%, ci de majorarea de 20%, care este făcută doar în cazul anumitor persoane.

Toaletă de 400.000 de euro la Pitești

”N-am nimic cu majorările de salariu, mai ales că pornesc de la 5% şi sunt doar câteva persoane care au majorări de 13 -20%. M-am abţinut pentru că nu s-a prezentat niciun plan de reorganizare, de eficientizare a muncii oamenilor respectivi. Nu se asumă nişte targeturi, nişte criterii de performanţă”, a declarat, pentru Adevărul, consilierul local Răzvan Şerbănoiu (PNL).

Acesta a mai menționat că în oraș există o toaletă de 400 de mii de euro și era normală o majorare  a salariilor, însă noul primar trebuia să evalueze activitatea din Primărie.

„Mă aşteptam ca la preluarea madatului, nou primar să evalueze, printr-o formă de auditare, activitatea din Primărie şi să redimensioneze personalul la nevoile reale ale instituţiei. N-aş fi avut nimic împotriva unor majorări salariale. În general, sunt pentru creşterea salarială, numai că nu poţi să creşti salariile fără să le acordezi cu ceea ce fac salariaţii pentru banii mulţi pe care-i iau. O creştere salarială fără a acorda această creştere cu productivitatea, cu eficientizarea serviciilor publice, nu este deloc binevenită.

Una peste alta, dat fiind că avem o toaletă de 400 de mii de euro, de ce n-am avea şi nişte salarii extrem de mari pentru nişte funcţionari despre care nu ştim exact ce fac”, a declarat, pentru Adevărul, avocatul Liviu Stancu, fost candidat la funcţia de primar al Piteştiului.

O reacție în acest sens a venit și din partea avocatului Cătălin Gherzan, care susține că două treimi din banii Primăriei merg doar către salarii. El adaugă că sunt persoane care lucrează în condiții severe, întrebându-se ”cât de vătămătoare poate fi o activitate la Primăria Pitești”.

„Două treimi din banii Primăriei se duc pe salarii. Angajaţii instituţiei au nevoie de concediu suplimentar. Cât de vătămătoare poate fi o activitate în Primăria Piteşti? La privat, sunt angajaţi care lucrează pe călduri toride vara sau geruri cumplite iarna. Dacă în primărie condiţiile sunt grele, cum sunt pentru aceşti oameni?

Mă îndoiesc că beneficiile care se acordă sunt pentru condiţii umilitoare, vătămătoare sau ce se mai invocă, ci pentru că suntem în perioada alegerilor interne în partid şi cei de la putere trebuie să-şi mulţumească oamenii din funcţiile publice”, spune avocatul Cătălin Gherzan, fost candidat la fotoliul de primar.