Brennan spus că după o evaluare a stării celor 55 de clinici şi centre de sănătate din Beirut, „ştim că puţin peste 50% dintre aceste unităţi sunt nefuncţionale”, potrivit agerpres.ro
Acesta a adăugat că trei dintre principalele spitale sunt scoase din uz şi că alte trei nu funcţionează la capacitate deplină. „Asta vrea să însemne că am pierdut 500 de paturi”, a subliniat directorul regional pentru urgenţe al OMS.
Apelul lansat către autorități
Brennan a făcut apel la autorităţi şi la partenerii lor „să restabilească capacităţile acestor unităţi cât mai curând posibil” pentru a răspunde nevoilor ţării confruntate atât cu pandemia de coronavirus, cât şi cu alte urgenţe medicale.
Pe 4 august o explozie gigantică, provocată de un incendiu într-un depozit unde era depozitată o enormă cantitate de nitrat de amoniu, a distrus cartiere întregi în capitala Libanului. Deflagraţia a provocat moartea a 171 de persoane şi rănirea a peste 6.500, într-o ţară oricum grav afectată de o criză economică.
De asemenea, spitalele, deja saturate, au fost depăşite de afluxul de răniţi şi mai multe au suferit pagube importante. Membri ai personalului medical au murit în timp ce lucrau sau şi-au pierdut viaţa din cauza rănilor suferite.
Potrivit lui Iman Shankiti, reprezentanta OMS pentru Liban, unităţile de terapie intensivă şi paturile disponibile sunt ocupate de răniţii gravi. Explozia combinată cu pandemia vor avea un „impact asupra capacităţilor de spitalizare în Liban”, în special a serviciilor de reanimare, a mai spus ea.
Trebuie menționat că marţi a fost înregistrat un record zilnic de contaminare cu noul coronavirus: 309 cazuri confirmate şi şapte decese. În total, bilanţul pandemiei este de 7.121 de cazuri, dintre care 87 de decese, potrivit ultimului bilanţ oficial.
Pandemia de coronavirus a fost ţinută sub control iniţial, dar numărul de cazuri a început să crească după redeschiderea aeroportului internaţional din Beirut pe 1 iulie şi ridicarea progresivă a măsurilor de izolare.