Centrul Național de Meteorologie (NMC) din China a emis un șir de avertismente, declanșând o alertă galbenă pentru regiunile Anhui, Hubei, Hunan, Guizhou și Chongqing, unde era de așteptat să se atingă temperaturi de peste 40C, informează Yahoo.News.
O alertă portocalie a fost emisă și în mai multe zone din sudul Chinei, inclusiv în Zhejiang, Anhui și Fujian, care se confruntă cu o „secetă excesivă”.
Temperaturile foarte ridicate au doborât toate recordurile istorice pentru luna octombrie
Aceste temperaturi foarte ridicate au doborât toate recordurile istorice pentru luna octombrie, potrivit ziarului chinez Global Times.
„Temperaturile de pe cursurile mijlocii și inferioare ale râului Yangtze au doborât deja recordul istoric al aceleiași perioade din anii precedenți”, a declarat meteorologul Zhang Tao. „Înainte ca aerul rece să ajungă în sudul Chinei, mai multe locuri din această regiune vor continua să fie sub stăpânirea căldurii prelungite. Este posibil ca aceste temperaturi foarte ridicate să continue să crească și chiar să doboare mai multe recorduri”, a precizat acesta.
Un alt meteorolog, Maximiliano Herrera, a scris pe Twitter că valul de căldură care traversează în aceste zile China este „catastrofal și fără precedent”.
Este ceva nebunesc! Seceta face ravagii
„40,9 C la Qingyang! S-a depășit, din nou, recordul național de căldură al lunii octombrie. 12 provincii și 470 de stații (inclusiv Shanghai) au spulberat recordurile, în unele cazuri chiar cu 4-5 C și chiar peste recordurile din septembrie”, a spus el.
Un alt expetrt, care a prezentat o hartă cu temperaturile ridicate, a apreciat că valul de căldură din sudul Chinei poate „fi descris doar ca nebunesc”.
Valul de căldură continuă să lovească anumite părți ale Chinei, după ce țara a cunoscut cele mai ridicate temperaturi și cea mai gravă secetă din ultimele șase decenii, în lunile de vară, potrivit Global Times. Potrivit statisticilor publicate de Ministerul Apei, în septembrie, peste 1,99 milioane hectare de teren arabil au fost afectate de secetă.
Seceta continuă va avea un impact asupra recoltei de orez, porumb și rapiță, a declarat Sun Shao, cercetător senior la Academia Chineză de Științe Meteorologice.
În unele regiuni din China iarna deja a venit
Între timp, în anumite părți ale Regiunii Autonome Xinjiang, din nord-vestul Chinei, au căzut primele ninsori, temperaturile din termometru coborând cu 3 până la 5 grade. Orașul Urumqi din Xinjiang a fost acoperit, sâmbătă, de zăpadă, temperatura locală scăzând semnificativ sub zero grade. Ninsorile au măturat și zona muntoasă de sud a Manas.
Guvernele locale din Jiangxi, Anhui și Hubei au recurs la precipitațiile artificiale pentru a ajuta la atenuarea daunelor cauzate de secetă. De exemplu, guvernul Jiangxi a recurs de mai multe ori la precipitații artificiale, din iulie până în septembrie.