Polonezii au trecut la arderea gunoiului pentru a se putea încălzi. Actualul război ruso-ucrainean a evidențiat faptul că eforturile de combatere a poluării nu merg într-o direcție bună.
Polonezii au trecut la arderea gunoiului pentru a se încălzi
Polonia are 40 de orașe care sunt considerate a avea cea mai proastă calitate a aerului din Uniunea Europeană, din cauză că se folosesc de cărbune pentru încălzirea locuințelor. Actualul context economic, ia determinat pe unii oameni să caute metode alternative pentru a se încălzi, neexcluzând deșeurile domestice.
„Situaţia a devenit atât de gravă în ultima perioadă încât poţi să simţi cum gunoaiele sunt arse în fiecare zi, ceea ce este complet nou. Este îngrijorător să te gândeşti ce se va întâmpla atunci când se va face frig cu adevărat”, spune o poloneze care are trei copii. Aceasta locuiește într-o suburbie din nordul Varșoviei.
Polonia se confruntă cu un risc suplimentar
Actualul război ruso-ucrainean nu numai că a adus în prim-plan cât de fragilă este securitatea energetică a Europei, dar a și arătat că eforturile de combatere a poluării în Polonia nu merg așa cum ar trebui, lucru destul de grav având în vedere că aici sunt înregistrate cele mai multe decese premature care au legătură cu poluarea aerului.
Temporar, Guvernul de la Varșovia a suspendat temporar controalele privind calitatea aerului, dar analizează posibilitatea de a distribui măşti de protecţie anti-poluare la iarnă.
Pe de altă parte, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) a spus că oamenii trebuie să facă tot ce pot pentru a beneficia de căldură, dar fără a arde anvelope și alte lucruri la fel de dăunătoare.
Restricțiile de mediu au fost relaxate în unele municipalități
Restricțiile de mediu introduse în ultimii ani au fost relaxare în unele municipalități. În Cracovia, a fost autorizată arderea oricăror materiale, de la cărbune şi până la gunoaie, până la începutul lui 2024.
Sondajele de opinie arată că 60% dintre gospodării nu au suficiente stocuri de cărbune pentru a trece iarna, susţine Piotr Siergiej, purtător de cuvânt la o reţea de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy. „Oamenii sunt speriaţi, au început să adune orice poate fi ars”, spune Piotr Siergiej.
„Am constatat o scădere semnificativă a gunoiul colectat, în special când vine vorba de materiale care, cel puţin teoretic, ar putea fi arse precum hârtie, carton şi ambalaje: îi vom amenda pe cei care încearcă să ne otrăvească pe noi şi copiii noştri”, a spus primarul Ludomir Handzel, scrie Bloomberg.