Locuitorii unui sat din Argeș primesc apă doar 5 ore pe zi, din cauza secetei. Pompa care alimentează localitatea extrage doar jumătate din cantitatea necesară, în contextul în care locația se află sub cod roșu de caniculă.
Locuitorii unui sat din Argeș primesc apă doar 5 ore pe zi
În această situație dificilă, unii oamenii își fac rezerve. Astfel, bazinul în care se acumulează apa se golește după 3 ore, chiar înainte ca programul de furnizare să se termine.
Mai mult, robinetele doar bolborosesc în Piscani înainte de ora 13 și după ora 16. Primăria a oferit mai multe informații. Potrivit autorităților, apa este livrată 5 ore, de la prânz. Totuși, rezervele acumulate peste noapte și dimineața se termină la 3 ore după începerea programului.
O locuitoare a explicat că situația este foarte dificilă, mai ales „pe căldurile astea”.
„Acu’, pe căldurile astea e foarte greu, să știți, că vine omul de la serviciu, îi trebuie apă să se spele”, a relatat femeia.
Satul este aprovizionat de un foraj, care ar trebui să țină plin un rezervor de 200 de metri cubi. De când a început caldura, bazinul este mereu la jumătate din capacitate.
O altă locuitoare spune că oamenii se descurcă cum pot.
„Cumpărăm la bidoane de o vadră, să avem acolo. Oprim în găleți, în 2-3 găleți și ne spălăm așa, ce să facem? Greu!”, a spus ea.
Administratorul societății locale de distribuție a apei spune că situația este critică
Administratorul societății locale de distribuție a apei a oferit mai multe explicații. Potrivit acesteia, situația este critică.
„La început trăgeam 12-15 mc, dar pe parcurs și din cauza secetei, bănuiesc, 7 metri jumate maxim, pe oră, scoatem apă. Este critică situația”, a relatat Gabriela Iordan, administrator societatea locală de distribuție a apei.
Primarul spune că, în ciuda livrării apei cu program, consumul a crescut. Bănuiește că unii și-au făcut branșamente necontorizate, pentru a uda culturile.
Edilul spune, totuși, că în cel mult o lună va fi gata și cel de-al doilea foraj. Acesta va aduce mai multă apă în gospodăriile din Piscani.
Până la momentul respectiv, însă, recomandarea sa este ca oamenii să fie mai economi cu apa.