Mai precis, CNSU a decis chiar acum să aprobe ca țara nostră să solicite ajutor extern constând în medicamente și echipamente.

Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), se arată în decizia adoptaă sâmbătă seara.

HCNSU privind solicitarea de asistenta internationala nr. 93 din 23 10 2021

Mai mult, s-a decis ca Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să preia medicamentele și echipamentele medicale și să le predea către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către unitățile sanitare ce acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate.

Conform documentului aprobat, Coordonarea echipajelor și echipelor medicale, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin intermediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

În plus, Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România.

Sute de oameni mor pe zi

Un număr de 466 de decese la pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore, dintre care nouă anterioare intervalului de referinţă, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit GCS, au murit 221 bărbaţi şi 225 femei infectaţi cu COVID-19, internaţi în spitalele din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

Cele nouă decese anterioare intervalului de referinţă au survenit în judeţele Buzău, Constanţa, Dolj, Gorj, Neamţ, Prahova şi Suceava, două fiind în luna septembrie şi şapte în octombrie. În intervalul de referinţă au fost raportate 437 de decese, a mai precizat GCS.

Dintre cele 466 de decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, şapte la categoria de vârstă 30-39 ani, 13 la categoria de vârstă 40-49 ani, 45 la categoria de vârstă 50-59 ani, 119 la categoria de vârstă 60-69 ani, 146 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 114 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Conform GCS, 407 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 26 pacienţi decedaţi nu au înregistrat comorbidităţi, iar pentru 13 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

Din totalul de 466 de pacienţi decedaţi, 413 erau nevaccinaţi şi 34 vaccinaţi.

Cei 34 de pacienţi decedaţi vaccinaţi aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 20-29 de ani şi peste 80 de ani. 33 dintre pacienţii decedaţi vaccinaţi prezentau comorbidităţi, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidităţi.

GCS a mai precizat că decesele de la grupa de vârstă 20-29 ani sunt ale unui pacient din judeţul Alba, în vârsta de 29 ani, de sex masculin, care prezenta comorbidităţi şi nu era vaccinat şi al unui pacient din judeţul Sibiu, în vârstă de 21 ani, de sex feminin, care prezenta comorbidităţi şi era vaccinată.

De la începutul pandemiei, în total, 44.290 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit în România.