Situație fără precedent în Rusia. Potrvit ultimelor informații, oamenii legii au percheziţionat miercuri redacţia ziarului studenţesc DOXA, dar şi domiciliile a patru din redactorii săi. Ce au descoperit polițiștii ruși și care a fost cauza acestor percheziții?
DOXA a anunţat că percheziţiile au avut loc la ora 6 dimineaţa la redacţie şi în apartamentele a patru tineri jurnalişti. Este vorba despre Nataşa Tişkevici, Vladimir Metelkin, Armen Aramian şi Alla Gutnikova.
Aceștia au fost cei care au realizat o înregistrare despre represiunea împotriva susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi, opozant aflat în închisoare. Astfel, potrivit sursei citate, în momentul de față, cei patru jurnaliști sunt urmăriţi penal pentru „incitarea minorilor la participarea la acţiuni ilegale periculoase”. Totodată, aceștia o pedeapsă de trei ani de închisoare, a declarat instanţa districtului Basmannîi din Moscova.
De menționat este faptul că, aceștia vor fi supuși unor reguli foarte stricte. Mai exact, miercuri seară, Instanța a decis interzicerea utilizării internetului timp de două luni, ca parte a restricţiilor preventive din timpul anchetei, a spus DOXA.
În tot acest timp, cei patru jurnalişti au, de asemenea, obligaţia să rămână acasă de la miezul nopţii până la 23.59.
„De facto, este arest la domiciliu”, a declarat avocatul Allei Gutnikova, Dmitri Zahvatov, care a denunţat „o decizie politică”.
Aproape o sută de manifestanţi, în special tineri, s-au adunat miercuri seara în faţa instanţei pentru a protesta, formând un lanţ uman.
Videoclipul care i-a băgat în închisoare
De menționat este faptul că, potrivit DOXA, urmărirea penală a jurnaliştilor are legătură cu un videoclip. Acesta ar explica foarte clar „de ce sunt ilegale expulzările studenţilor pentru participarea la acţiuni în sprijinul lui Aleksei Navalnîi”.
În acest context, redacţia DOXA a afirmat că a şters deja înregistrarea în cauză după o cerere din partea „jandarmului” rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor. Totodată, Ziarul mai susține că clipul video nu este un apel la protest ci doar u metodă de a încuraja tinerii să-și exprime opinia publică.
„Nu există apeluri la protest în videoclipul nostru, spuneam doar că tinerii nu trebuie să se teamă să îşi exprime opinia”, a susţinut ziarul.
DOXA a fost fondat în 2016 de studenţi ai Şcolii de Înalte Studii Economice din Moscova, cunoscută a fi aproape de cercurile liberale. Acesta se prezintă ca fiind un ziar independent care le permite studenţilor şi profesorilor universitari să se exprime.
În contextul perchezițiilor de miercuri, ONG-ul Amnesty International a declarat miercuri într-un comunicat, că percheziţiile ce vizează DOXA demonstrează că libertatea presei este în prezent „la cel mai scăzut” nivel în Rusia.