Potrivit AIEA, care citează informaţii pe care le-a primit de la autorităţile japoneze, emisii de până la 400 de millisievert (mSv) pe oră, unitatea de masură pentru dozele de radiaţii care ajung în organism, au fost raportate la centrala nucleară de la Fukushima.

‘Autorităţile nipone afirmă că există posibilitatea ca incendiul să fi fost cauzat de o explozie a hidrogenului acumulat’, se arată într-o declaraţie a AIEA.
Incendiu la reactorul 4 al centralei de la Fukushima
Nivelul radiaţiilor a ‘crescut considerabil’ la centrala nucleară de la Fukushima nr. 1, unde s-a produs un incendiu la reactorul nr.4, a declarat – marţi, într-o alocuţiune televizată – premierul japonez Naoto Kan, citat de Kyodo.

Premierul a recomandat populaţiei care locuieşte în spaţiul cuprins pe o rază de 30 km în jurul centralei avariate de seismul de vineri să rămână închisă în case sau birouri, evitând ieşirea în aer liber.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat marţi că nivelul de radioactivitate măsurat la centrala de la Fukushima este periculos pentru sănătate.

Agenţia securităţii nucleare japoneze a declarat că incinta izolării de la reactorul 2 al centralei de la Fukushima nu este – aparent – găurită după explozia din cursul dimineţii.

Totuşi, operatorul centralei Fukushima 1, TEPCO, a anunţat că şi-a evacuat personalul de la reactorul 2, rămânând la posturi doar angajaţii însărcinaţi să pompeze apa pentru răcirea reactorului.

Guvernul invitase deja – sâmbătă – peste 200.000 de persoane care locuiau într-un spaţiu cu raza 20 km în jurul centralei să evacueze zona.
Explozie la reactorul 2 de la Fukushima
O ‘importantă explozie’ a avut loc – marţi – la reactorul nr. 2 al centralei nucleare de la Fukushima 2, avariată de seism şi de tsunami în nord-estul Japoniei, au anunţat guvernul şi operatorul acesteia, Tokyo Electric Power (TEPCO), potrivit AFP.

‘Explozia s-a produs între 06h00 şi 06h15 dimineaţa’, a declarat un purtător de cuvânt al companiei de electricitate care administrează centrala.

La rândul său, guvernul a indicat că bazinul de condensare din incintăa de izolare a fost avariat. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a evocat ‘daune posibile ale bazinului de condensare’, partea inferioară a carcasei de izolare servind la răcirea reactorului şi la controlul presiunii în interiorul acestei incinte.

Pentru prima oară este anunţată un prejudiciu adus carcasei izolatoare a unui reactor al centralei de la Fukushima 1, afectată grav de o serie de probleme după seismul şi tsunamiul care au devastat nord-estul Japoniei.

Alte două reactoare ale acestei centrale au fost lovite de explozii, sâmbătă şi luni. În ambele cazuri, deflagraţia – datorită hidrogenului – a avariat sau distrus clădirea exterioară a reactorului, dar fără să fie atins miezul instalaţiei, potrivit guvernului.