Situație critică lângă România. Totul s-a dat complet peste cap în Ucraina

romania-ucraina

SURSA FOTO: captură de ecran Google Maps

Războiul din Ucraina, în fază critică? Un general ucrainean a spus la ce se așteaptă în următoarele luni în ceea ce privește conflictul cu Rusia, care durează de mai bine de doi ani.

Războiul din Ucraina poate intra într-o fază critică

Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor terestre ucrainene a spus că se așteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care se desfășoară de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni.

Declarația vine în contextul în care Moscova încearcă să profite de întârzierile în furnizarea de arme occidentale pentru Kiev, conform informațiilor furnizate de Reuters.

„Rusia ştie că, dacă vom primi suficiente arme într-o lună sau două, situaţia s-ar putea întoarce împotriva lor”, a declarat el într-un interviu publicat vineri, 10 mai, de The Economist.

Livrările de arme americane au întâmpinat întârzieri de luni de zile, în timp ce un pachet de asistență propus de președintele Joe Biden a fost blocat în urma disputelor din Congres. Această măsură a fost adoptată la sfârșitul lunii trecute.

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat vineri că Ucraina continuă să necesite livrări de armament esențial care să ajungă „la timp”.

Interviul cu Oleksandr Pavliuk, citat de Reuters, a avut loc înaintea atacului rusesc de vineri, care a implicat vehicule blindate și a avut loc în zonele din nord-estul regiunii Harkov. Potrivit The Economist, generalul credea că Moscova va menține accentul pe avansul său treptat prin regiunile Luhansk și Donețk din est.

Ucraina are nevoie de o mai mare protecție aeriană, a subliniat el, și va primi un impuls odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16.

Forțele rusești au ocupat o serie de sate în est, după capturarea orașului Avdiivka în luna februarie.

Oleksandr Pavliuk nu este preocupat de pierderea orașului Ceașiv Iar

Cu toate acestea, Oleksandr Pavliuk a părut să reducă importanța posibilei pierderi a orașului Ceașiv Iar din est, descris ca o poartă de acces către alte orașe pe care Rusia le vizează, cum ar fi Kramatorsk și Sloviansk. Pierderea orașului Ceașiv Iar, a remarcat el, nu ar avea o „semnificație decisivă”, deoarece este doar „o așezare urbană obișnuită”.

Generalul a adăugat că, în opinia sa, Moscova ar putea să se concentreze din nou asupra Kievului, de unde forțele rusești s-au retras la începutul invaziei, după ce inițial au încercat să înainteze spre capitală.

„Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări, indiferent cât de greu este în est”, a declarat el pentru The Economist.

Generalul a adăugat că „este inima Ucrainei şi ştim rolul cheie pe care îl va juca apărarea capitalei în viitor”.