Situație deosebit de gravă în România! De urgență, în această noapte, Guvernul trebuie să ia măsuri

După ce Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că au fost pierdute aproape 18.000 de voturi ale românilor din diaspora, reacțiile au început să apară. Conform celor scrise, „această situație este deosebit de gravă pentru că aceste voturi ar putea face diferența”.

„Aflu cu consternare și mâhnire că peste 14 000 de cetăţeni români au fost privaţi de dreptul la vot prin corespondenţă. Plicurile cu voturile lor s-au “pierdut” pe drumul spre România. Această situație este deosebit de gravă pentru că aceste voturi ar putea face diferența în ceea ce privește viitoarea configurație a Parlamentului României”, a scris Cristian Diaconescu pe Facebook.

Îndemn pentru cetățenii români care au votat prin corespondenţă

„Îi îndemn pe toţi cetăţenii români care au votat prin corespondenţă şi nu au primit confirmarea exercitării dreptului electoral să meargă la cea mai apropiată secţie de votare pentru a-şi exprima opţiunile de vot.

De asemenea, de urgență, în această noapte, Guvernul României ar trebui să ia măsurile necesare pentru corijarea acestei situaţii care afectează drepturile constituţionale ale cetăţenilor români precum și încrederea românilor în procesul electoral democratic din țara noastră”, a conchis acesta.

Voturile dispărute

Conform unui comunicat, 17.915 voturi ale românilor de peste hotare au dispărut fără urmă și autoritățile dau vina pe serviciile poștale ale țărilor din care acestea au fost expediate. 39.244 de români din străinătate au trimis cereri pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare, iar până în această dimineață, numai 21.329 de voturi au ajuns în România și au fost declarate valide. Din cele declarate valide au fost anulate aproape 1000 de voturi, pe motiv că se aflau două sau mai multe buletine în același plic sau că lipsea sigiliul.

„Vorbim de serviciile poștale din alte țări. De această operațiune se ocupă Poșta Română, noi nu facem altceva decât să înregistrăm în sistemul informatic efectiv ce a ajuns la misiunile diplomatice ori la birourile pentru corespondență. Aici nu ține de organizare, ține de serviciile poștale în pandemie. Poșta Română știe, noi nu avem nicio atribuție pe această parte. Noi le pregătim, le dăm, ei le trimit, le primesc. Este posibil ca serviciul respectiv să nu fi fost recunoscut ca fiind gratuit, totul ține de contractul poștei, nu avem nicio legătură. Noi primim sesizări pe votstrăinătate.ro, am tot primit, totul este dus-întors în competența poștei. Sunt 21.329 și ceva venite din 39 de mii și ceva, restul de 18.000 nu sunt”, a explicat Constantin Mitulețu, președintele Autorității Electorale Permanente.

„Plicul NU a fost validat” este mesajul pe care mulți români din diaspora l-au primit de pe adresa site-ului unde s-au înregistrat să voteze prin corespondență, fără nicio altă explicație.

Românii din străinătate sunt așteptați astăzi și mâine să voteze fizic în cele 748 de secții deschise, în intervalul orar 7:00 – 21:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare.

Premierul Ludovic Orban a explicat sâmbătă, referitor la voturile prin corespondenţă care nu au ajuns la AEP, că este posibil ca unii cetăţeni din străinătate să nu fi votat, chiar dacă au primit plicul sau să fi uitat să voteze ori poate au renunţat să voteze prin corespondenţă şi au optat să meargă fizic la secţia de votare. Şeful Executivului a mai spus, referitor la „plicurile care au fost validate, la misiunile diplomatice sunt peste 3.000, plicuri valide cu votul valid exprimat, iar plicurile care au ajuns în ţară, care sunt preluate de Poşta Română, sunt în jur de 18.000.

El a adăugat că Poşta Română trebuie să prezinte către BEC exact care este situaţia şi câte plicuri au venit, în ce moment şi câte plicuri au venit după data de 3 decembrie, termenul limită.

Preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu-Buică a afirmat că AEP nu are încă informaţii dacă s-a pierdut parte din voturile prin corespondenţă ale românilor din străinătate sau dacă acestea au fost blocate în anumite zone ale oficiilor poştale din ţările respective.

Alianţa USR-PLUS a anunţat că primeşte mii de sesizări de la românii din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns la AEP şi cere Guvernului, MAE şi BEC să găsească soluţii pentru ca aceştia să poată vota fizic în secţiile de votare din străinătate. PMP a cerut explicaţii de la Biroul Electoral Central.