Viceministrul ucrainean al Sănătății, Oleksii Laremenko, a spus că forțele rusești continuă să vizeze zone rezidențiale, spitale și unități sociale din țara devastată de război.
„În unele regiuni, coridoarele umanitare nu funcționează și nu putem aduce medicamente, apă și alimente în orașele noastre, în special în Mariupol, Cernigău și în alte câteva orașe. Este o situație foarte proastă și ceea ce avem cu adevărat nevoie este să deschidem un coridor umanitar pentru a duce medicamente oamenilor din spitale”, a spus Laremenko.
Mariupol, fără medicamente în ultimele 36 de zile
Viceministrul ucrainean a declarat că Ucraina a primit până în prezent peste 2.600 de tone de medicamente și echipamente medicale, dar că țara încă „are nevoie de mai mult”.
Întrebat despre situația din orașul asediat Mariupol, el a adăugat: „Nu am reușit să aducem medicamente la Mariupol în ultimele 36 de zile. De fapt, nu avem o imagine clară despre cât de gravă este criza umanitară de acolo, dar a fost critică în ultimele câteva săptămâni”.
În paralel, un oficial ucrainean a susținut că Mariupol rămâne închis pentru oricine încearcă să intre. Anunțul a fost făcut de un consilier al primarului orașului asediat, potrivit Sky News. Orașul asediat Mariupol rămâne închis pentru oricine încearcă să intre și este „foarte periculos” pentru oricine încearcă să plece, a declarat un consilier al primarului din Mariupol.
Petro Andryushchenko a spus că forțele rusești au împiedicat încă de joi chiar și cele mai mici transporturi de provizii umanitare să ajungă la locuitorii prinși în capcană, precizând că nici un „coridor umanitar” planificat nu a fost deschis.
Zeci de mii de civili sunt blocați de săptămâni întregi în orașul port din sudul țării.
„Orașul rămâne închis la intrare și foarte periculos la ieșire cu transportul personal”, a explicat Andriușcenko pe aplicația de mesagerie Telegram.
Soldaţii ucraineni, pregătiți de un asalt al ruşilor
În urmă cu o zi s-a aflat că soldaţii ucraineni se pregăteau de un asalt al ruşilor în estul ţării, în regiunea Donbas, în condiţiile în care trupele ruse, incapabile până acum să ocupe vreun oraş important, s-au retras parţial din regiunile Kiev şi Cernihiv.
Una din ţintele ruşilor în regiunea Donbas este Mariupolul, oraş distrus în mare măsură de bombardamentele ruseşti. Potrivit autorităţilor locale, cinci mii de civili ar fi fost ucişi până acum în Mariupol, iar în oraş s-ar mai afla 170 de mii, fără acces la facilităţi şi cu foarte puţine alimente şi medicamente.
O amplă operaţiune de evacuare, sprijinită de echipe ale Crucii Roşii, ar urma să aibă loc vineri. Purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii a declarat că de succesul operaţiunii de mâine depind vieţile a zeci de mii de persoane.