Luptându-se cu costuri semnificativ mai mari pentru energie, combustibil, îngrășăminte și logistică, împreună cu o penurie a unor produse, fermierii din Germania au avertizat că costul alimentelor va crește dramatic în lunile următoare.

Prețurile alimentelor vor crește dramatic în Germania

În condițiile în care războiul din Ucraina pune presiune pe piețele globale, fermierii germani au prognozat „creșteri de prețuri de o magnitudine fără precedent” pentru alimente. Potrivit unui articol publicat de Asociația Fermierilor Germani, întregul lanț de aprovizionare cu alimente se confruntă cu creșteri uriașe ale costurilor, care în cele din urmă vor fi transmise consumatorilor.

Vicepreședintele Asociației Fermierilor din Schleswig-Holstein, Klaus-Peter Lucht, a declarat că se așteaptă ca prețurile alimentelor în Germania să crească în medie cu 20 până la 40%.

Fiindcă Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, creșterea prețului va fi deosebit de evidentă asupra pâinii. Lucht a spus că prețul pâinii s-ar putea dubla, până la 10 euro.”

El a adăugat că unele produse ar putea deveni indisponibile în viitorul apropiat, inclusiv uleiul de floarea soarelui. de rapiță și dulceața de caise, toate provenind în principal din Ucraina.

„Din cauza războiului din Ucraina, acestea nu vor mai fi disponibile în curând în supermarketuri”, a spus Lucht.

Fermierii germani cer acțiuni guvernamentale

Fermierii cer „măsuri pe termen scurt și lung” din partea guvernului federal și a UE pentru a stabiliza producția agricolă. Deja, miniștrii au propus ca fermierilor să li se permită să cultive temporar pe așa-numitele zone ecologice prioritare, cum ar fi terenurile de pânză. Asociația dorește ca fermierii să aibă voie să folosească pesticide în aceste zone.

Asociația a evidențiat, de asemenea, problemele cu care se confruntă producția de îngrășăminte în Germania și UE. Procesul de producere a îngrășămintelor agricole este consumator de energie și necesită gaze naturale. Fermierii avertizează că, în cazul întreruperii furnizării de gaze, producția de îngrășăminte ar fi afectată și, prin urmare, „recolte semnificativ mai scăzute ar fi inevitabile din 2023”.

Brutăriile din Germania se află în plină criză

Proprietarul de brutărie german Peter Hemmerle se așteaptă ca factura anuală de energie electrică a companiei sale să se dubleze de patru ori la 1,2 milioane de euro, deoarece prețurile la energie au crescut de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Brutăria lui Heinz Hemmerle din Muelheim an der Ruhr depinde de electricitate pentru a-și funcționa mașinile de frământat și camerele de răcire, în timp ce cuptoarele sale funcționează cu gaz, al cărui preț a crescut și el odată cu scăderea importurilor rusești.

Noua factură la electricitate urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor, a spus Hemmerle, în creștere de la cei 300.000 de euro pe care compania îi plătea înainte.

Creșterea prețurilor la materiile prime, cum ar fi zahărul, făina, laptele și untul, afectează și compania, care are 170 de angajați și operează 13 brutării în tot orașul.

„Apoi sunt costurile cu personalul, care trebuie să crească, astfel încât angajații noștri să poată trăi și din salariul lor”, a declarat Hemmerle, coproprietarul brutăriei, pentru Reuters.

Compania este una dintre cele aproximativ 10.000 de firme de panificație din Germania care trag un semnal de alarmă că costurile crescute nu mai pot fi pur și simplu transferate clienților care sunt deja reticenți să cumpere alimente de bază, cu inflația aproape de 8%, relatează Reuters.