Noua variantă de COVID-19, descoperită în regiunea sudică a Franței, îi îngrijorează pe specialiștii medicali, deoarece mutații sale o pot face rezistentă la vaccinuri și mult mai contagioasă. Momentan, însă, sunt puține semne că noua tulpină franceză ar putea depăși Omicron, dominantă în prezent.
Noua tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Franța
Într-un studiu preliminar susținut de Guvernul din Franța, cercetătorii medicali au informat că au identificat 46 de mutații la noua variantă de COVID-19, denumită B.1.640.2.
Deja au fost înregistrate 12 persoane infectate cu noua variantă franceză în Marsiliei. Prima persoană detectată cu noua tulpină COVID-19 a călătorit în Camerun. Noua variantă a coronavirusului a fost descoperită pe 10 decembrie 2021, dar din primele informații se pare că nu s-a răspândit prea mult de atunci, conform Digi24.
Momentan, Omicron rămâne virusul dominant în Europa, în special în Marea Britanie, unde face ravagii. Recent, premierul britanic a declarat că varianta Omicron va pune o presiune „considerabilă” pe unitățile medicale din Regatul Unit. Boris Johnson a exclus însă orice restricție suplimentară, dar a recomandat elevilor să poarte masca în timpul orelor începând cu prima săptămână din 2022.
Omicron face probleme în Marea Britanie
Spitalele vor fi supuse unei presiuni „considerabile” în următoarele câteva săptămâni în Marea Britanie din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron a coronavirusului, a declarat luni premierul Boris Johnson, excluzând totuşi noi restricţii.
„Trebuie să recunoaştem că presiunea asupra NHS (serviciului de sănătate publică), asupra spitalelor noastre va fi considerabilă în următoarele două săptămâni şi, posibil, mai mult”, a declarat liderul conservator în marja vizitei la un centru de vaccinare în Anglia.
„Nu există nicio îndoială că Omicron continuă să se răspândească în toată ţara”, a adăugat el, dar este „în mod clar mai puţin virulent” decât alte variante precum Alpha şi Delta.
Nu se vor impune deocamdată restricții suplimentare
Regatul Unit, una dintre cele mai afectate ţări cu aproape 149.000 de morţi din cauza pandemiei, se confruntă cu o explozie de contaminări (peste 137.000 de cazuri în Anglia şi Ţara Galilor duminică) atribuită Omicron.
Boris Johnson a exclus totuşi pentru moment impunerea de noi restricţii pe lângă telemuncă şi purtarea măştii deja existente, bazându-se pe testare şi pe o campanie masivă de rapel care, potrivit lui, a permis administrarea unei doze suplimentare la 76% dintre adulţi.
„Combinaţia de lucruri pe care o facem acum este, cred, cea potrivită”, a apreciat el, relatează AFP.
„Majoritatea persoanelor care se află la terapie intensivă nu au fost, din păcate, vaccinate, iar marea majoritate, în jur de 90%, nu au primit o doză de rapel”, a adăugat Boris Johnson, solicitând din nou vaccinarea populaţiei.
Guvernul britanic recomandă elevilor masca
Pentru a contracara Omicron, Guvernul a decis totuşi să recomande purtarea măştii în clasă de către elevii de liceu începând cu această săptămână. Ziarul Daily Telegraph a mai indicat sâmbătă că s-ar putea prelungi în ianuarie recomandarea de a lucra de acasă, în vigoare de la jumătatea lunii decembrie.
Pe lângă creşterea numărului de spitalizări, serviciul de sănătate se confruntă cu absenţa a mii de cadre medicale aflate în izolare pentru că sunt infectate cu coronavirus. Aceste contaminări perturbă multe sectoare precum transporturile sau pompierii şi ridică temeri pentru profesori odată cu începerea cursurilor.