Situație critică în Italia care s-a lăcut incluisv pe Papa Francisc să aibă o reacție. Suveranul Pontif a deplâns, duminică, scăderea ratei natalităţii în această țară. El a avertizat că acest declin reprezintă un pericol pentru viitorul ţării, relatează Reuters.
Potrivit sursei citate, anul trecut, în Italia naşterile au ajuns la cel mai scăzut nivel de la unificarea ţării, în 1861. Semnalul a fost dat luna aceasta de biroul naţional italian de statistică. Este vorba de al 12-lea an consecutiv de scădere.
„Iarna demografică reprezintă o preocupare reală, cel puţin aici în Italia”, a spus Papa, în alocuţiunea sa săptămânală de la bazilica Sf. Petru.
„Se pare că mulţi oameni şi-au pierdut dorinţa de a avea copii. Multe cupluri preferă să rămână fără copii sau să aibă doar un copil… Este o tragedie… care merge împotriva familiilor noastre, împotriva ţării noastre şi a viitorului nostru”, a spus Papa.
Trebuie spus că anul trecut, în Italia au fost înregistrate 404.892 de naşteri, cu 15.192 mai puţine decât în 2019, iar populaţia a scăzut la 59.3 milioane de locuitori, luând în calcul şi cele 746.146 decese, a indicat oficiul de statistică. ISTAT a stabilit că scăderea drastică a numărului de naşteri a continuat şi în acest an, apreciind că pandemia de COVID-19 pare să fie un factor în acest declin.
Tensiune maximă în Italia din cauza COVID
În plus, în Italia ultimelor zile, numărul de persoane decedate din cauza coronavirusului a crescut simțitor. În această țară s-au înregistrat 136.530 de decese asociate COVID-19 de când a început epidemia în februarie 2020, situându-se pe locul doi în Europa, după Regatul Unit. De asemenea, țara se poziționează şi pe locul nouă în lume, în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de noua tulpină a COVID-19.
Ministrul Sănătății a ținut să arate că aproape 89% dintre italieni au fost vaccinaţi, dar guvernul a vrut să accelereze livrarea celei de-a treia vaccinări de rapel. În aceste condiții, Guvernul va reduce timpul de aşteptare pentru un rapel după a doua vaccinare de la cinci luni la patru luni. În plus, miniştrii au fost de acord să reducă valabilitatea certificatelor de sănătate COVID-19, care sunt necesare pentru a avea acces la o serie de locuri şi servicii, recunoscând faptul că eficacitatea vaccinului se estompează în timp. Astfel, de la 1 februarie, certificatele, care înregistrează dacă o persoană a fost vaccinată sau s-a vindecat recent de coronavirus, vor fi valabile doar şase luni, în loc de nouă în prezent.