Situația economică din Republica Moldova se degradează constant

Veaceslav Ioniță spune că această situație ridică o problemă semnificativă, deoarece, potrivit calculelor efectuate, fiecare patru angajați din sectorul real trebuie să contribuie pentru a asigura pensiile și salariile a opt persoane care depind de bugetul public.

„Convențiile internaționale stipulează că statul trebuie să asigure o bătrânețe decentă cetățenilor săi. În Uniunea Europeană, acest principiu este respectat, garantându-se pensionarilor aproximativ 40% din veniturile salariale pierdute.

De exemplu, pentru un salariu mediu de 12.500 de lei, pensia ar trebui să fie de aproximativ 5.000 de lei. În condițiile unui salariu mediu de 14.500 de lei în anul 2024, pensia ar trebui să ajungă la 6.500 de lei”, a explicat acesta în cadrul emisiunii „Fără protocol„, moderată de Dorin Galben.

Veaceslav Ioniță a subliniat că deficitul bugetului asigurărilor sociale este de aproximativ 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 12 miliarde de lei.

republica moldova steag harta
SURSA FOTO: Dreamstime

Economistul a subliniat că este esențială creșterea numărului de angajați în sectorul real pentru a reduce discrepanța dintre pensionari și salariați. El a adăugat că această măsură ar putea contribui la stabilizarea sistemului de pensii și la dezvoltarea economică a țării, transmite libertv.md.

În medie, moldovenii trăiesc mai puțin decât perioada pentru care primesc pensii de la stat, arată statisticile recente. Astfel, aceștia ajung să primească pensie în jur de 10 ani după ce se retrag din activitate.

Conform datelor din 2023, în Republica Moldova existau 675,6 mii de pensionari, cu 303 persoane mai puțini față de anul anterior. Majoritatea pensionarilor (529,4 mii persoane) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, cu o medie de aproximativ 3.680 lei lunar, conform CNAS.

Alte 99,3 mii de persoane primesc pensie de invaliditate, în medie 2.446 lei lunar. De cele mai mari pensii, care depășesc 14.631 de lei lunar, beneficiază „anumite categorii de lucrători ai aviației civile”, în total 448 de persoane.

Au explodat prețurile la apartamentele din Chișinău

În altă ordine de idei, în Chișinău, prețurile apartamentelor au atins niveluri record, cel mai înalt din ultimii aproape 16 ani. Expertul economic Veaceslav Ioniță a subliniat că cei interesati să cumpere un apartament trebuie să fie pregătiți să investească sume semnificative. Potrivit acestuia, prețul mediu este de 1.434 de euro pe metru pătrat de spațiu locativ.

Ioniță a explicat că pentru a deveni proprietarul unui apartament de 70 de metri pătrați în Chișinău, o persoană ar trebui să lucreze zece ani pentru a economisi banii necesari. Mai multe puteți citi aici.