Situație fără precedent în Germania! Nimeni n-ar fi crezut că se va ajunge aici

Angela Merkel

Preţul energiei electrice în Germania, un preţ de referinţă pentru Europa, a depăşit luni pentru prima dată pragul de 100 de euro/MWh, stimulat de creşterea costurilor la materiile prime energetice

Premieră în Germania! Prețul la energia electrică a depășit 100 de euro pe MWh

Luni, 13 septembrie, prețul energiei electrice în Germania a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de euro/MWh, stimulat de creşterea costurilor la materiile prime energetice. Trebuie menționat că prețul respectiv este o referință pentru întreaga Europă, potrivit celor scrise de bloomberg.com

Preţurile din Germania la electricitate pentru anul următor aproape s-au dublat în 2021, odată cu relansarea cererii globale de energie, iar problemele în aprovizionarea cu gaze au dus cotaţiile la acest combustibil la nivel record.

Rezervele de cărbune în porturile europene sunt la cel mai redus nivel de după 2016

Simultan, rezervele de cărbune în porturile europene sunt la cel mai redus nivel de după 2016, pentru acest moment al anului, ceea ce a ajutat la escaladarea preţurilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Amintim că țara respectivă se bazează pe combustibili fosili pentru mai mult de o treime din producţia de electricitate.

Din acest motiv, creşterea costurilor pe cea mai mare piaţă de energie electrică din Europa va conduce la majorarea facturilor pentru milioane de consumatori. Mai mult, creşterea preţurilor la energie în Europa este doar o mică parte din ceea ce va urma pentru alte materii prime, punctează analiştii de la Goldman Sachs Group Inc.

Luni, preţurile de referinţă zilnice calculate de European Energy Exchange AG, un indicator de referinţă la nivel regional, au crescut cu 4%, până la 100,10 euro/MWh. În paralel, preţurile la gaze aproape s-au triplat în acest an, iar cotaţiile futures la cărbune au crescut cu 89% la bursa ICE Endex.

„În acest moment, cărbunele şi lignitul sunt mai ieftine decât centralele electrice pe gaze“, a explicat Jean Paul Harreman, director la EnAppSys.

Sursă foto: Dreamstime