Situație fără precedent în Germania! Nu s-a mai întâmplat așa ceva. E cumplit

Germania

Sursă: Dreamstime

Economia germană va pierde sute de miliarde de euro în valoare adăugată în următorii ani din cauza războiului din Ucraina și a prețului ridicat la energie. Printre sectoarele care vor resimți cel mai mult impactul se numără cel hotelier, deja afectat de pandemia de coronavirus.

Economia Germaniei va pierde peste 260 de miliarde de euro în valoare adăugată până în 2030 din cauza războiului din Ucraina și a prețurilor ridicate la energie, ceea ce va atrage efecte negative pentru piața muncii, potrivit unui studiu al Institutului pentru Cercetarea Ocupării Forței de Muncă.

PIB-ul Germaniei, mai mic cu 1,7% anul viitor

În comparație cu așteptările pentru o Europă pașnică, produsul intern brut (PIB) al Germaniei, ajustat la prețuri, va fi cu 1,7% mai mic anul viitor și vor exista cu aproximativ 240.000 de persoane mai puțin angajate, se arată în studiul publicat marți și citat de Reuters.

Nivelul de ocupare a forței de muncă ar urma să se mențină în jurul acestui nivel până în 2026, când măsurile expansive vor începe treptat să depășească efectele negative și vor duce la un plus de aproximativ 60.000 de persoane angajate în 2030.

Unul dintre marii perdanți va fi industria hotelieră, care a fost deja puternic afectată de pandemia de coronavirus și care va resimți, probabil, și efectele scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor.

Sectoarele energointensive, cum ar fi industria chimică și producția de metale, sunt, de asemenea, deosebit de susceptibile de a fi afectate.

Dacă prețurile la energie, care au crescut până acum cu 160%, s-ar dubla din nou, producția economică a Germaniei în 2023 ar fi cu aproape 4% mai mică decât ar fi fost în lipsa războiului, potrivit studiului.

Modificări fiscale pentru a ajuta gospodăriile să facă față inflației

Pe de altă parte, ministerul german de Finanțe vrea să majoreze pragurile de impozitare a veniturilor și să crească ușor alocațiile pentru copii, ca răspuns la cea mai mare inflație din ultimele decenii din țară, au declarat marți oficiali ai ministerului.

Alocația neimpozabilă va crește la 10.632 de euro anul viitor și la 10.932 în 2024, de la 10.347 de euro în prezent, au declarat oficialii. Între timp, cota maximă de impozitare va intra în vigoare de la un venit de 61.972 de euro anul viitor și 63.515 euro în 2023, față de 58.597 de euro în prezent.

Alocațiile pentru primii doi copii vor crește cu 8 euro, ajungând la 227 de euro anul viitor, au precizat oficialii.

În consecință, veniturile fiscale vor scădea cu 10,12 miliarde de euro anul viitor și cu 17,5 miliarde de euro în 2024, au precizat oficialii.

Modificările au ca scop să ofere o oarecare ușurare gospodăriilor după ce inflația germană a atins 8,5% în iulie, determinată de creșterea prețurilor la alimente și energie.