Premierul Suediei, Stefan Lofven a anunțat, luni, că a demisionat. Vestea vine la o săptămână după votul de neîncredere pe care i l-a acordat Parlamentul. El a devenit săptămâna trecută primul şef de guvern suedez care a pierdut încrederea Parlamentului.
Prim-ministrul suedez Stefan Lofven şi-a prezentat luni demisia, la o săptămână după votul de neîncredere pe care i l-a acordat Parlamentul, lăsându-i preşedintelui acestui for sarcina de a găsi un nou şef al guvernului, informează Reuters.
‘La un an până la alegerile la termen, având în vedere situaţia extraordinară în care se află ţara, cu o pandemie în desfăşurare şi provocările aparte pe care aceasta le generează, alegerile anticipate nu sunt ceea ce este mai bine pentru Suedia‘, a declarat Lofven într-o conferinţă de presă.
‘Din acest motiv, i-am solicitat preşedintelui Camerei să fiu eliberat din atribuţiile mele de prim-ministru’, a adăugat el.
Stefan Lofven s-a declarat totuşi pregătit să revină în funcţie în cadrul noilor tratative parlamentare care vor începe. El a devenit săptămâna trecută primul şef de guvern suedez care a pierdut încrederea parlamentului. În practică, guvernul său rămâne în funcţie pentru gestionarea treburilor curente.
Prim-ministrul Suediei și-a dat demisia
Căderea guvernului Lofven a fost provocată de un subiect politic sensibil şi simbolic exploziv în Suedia: chiriile plafonate, de care beneficiază numeroşi suedezi.
Moţiunea a fost introdusă după ce Partidul de Stânga şi-a retras sprijinul pentru guvernul minoritar al lui Lofven din cauza unui conflict cu privire la un proiect de liberalizare a preţurilor chiriilor.
Cele şapte zile de negocieri purtate de Lofven în tentativa de a găsi o nouă majoritate în favoarea sa au rămas fără rezultat.
Lofven, un fost lider sindical şi sudor, conducea o coaliţie minoritară fragilă cu Verzii începând din 2018, bazându-se pe două partide mici de centru-dreapta şi pe Partidul de Stânga pentru a rămâne la putere
Premierul suedez Stefan Lofven a pierdut încrederea parlamentului în guvernul său, o premieră în istoria politică a Suediei. Democraţii Suedezi, de dreapta, au folosit ocazia pentru a cere un vot de neîncredere în Riksdag, parlamentul suedez care are 349 de locuri. Alte partide de opoziţie s-au aliniat rapid împotriva lui Lofven, care a condus ţara scandinavă timp de şapte ani.