Conform celor spuse de agricultorii din Dobrogea, situația generată de seceta fără precedent le-a afectat serios încasările. Aceștia amenință cu proteste, dacă până la jumătatea lunii, Guvernul nu vine cu măsuri pentru sprijinirea lor în fața creditorilor.
Peste 180 de fermieri au semnat o petiție online, prin care cer suspendarea ratelor la credite și leasing pentru cel puțin un an, plata în avans a subvențiilor și acordarea rapidă a despăgubirilor promise.
Județul Constanța are peste 450.000 de hectare calamitate de seceta pedologică, adică mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. Seceta își pune amprenta inclusiv asupra culturilor înființate în primăvară de porumb și floare, iar fermierii sunt nemulțumiți că Ministerul Agriculturii nu a inițiat niciun demers în sprijinul lor pentru a salva agricultura în județul Constanța, conform Radio România Actualități.
Toate măsurile de sprijin trebuie luate acum
„Este în pragul falimentului și absolut nimeni nu a înțeles că toate măsurile de sprijin trebuie luate acum, și nu mai târziu, pentru că se discută de acest lucru încă din februarie, din martie, din aprilie, de când s-a constatat starea de calamitate, și absolut nimeni nu a luat nicio decizie până la acest moment”, a spus Răzvan Filipescu, unul dintre fermierii inițiatori ai acțiunii.
Deoarece nu recoltat nimic și nu au generat venituri, fermierii spun că nu își pot plăti datoriile față de furnizori și bănci, iar măsurile de ajutor din partea Guvernului sunt vitale. De asemenea, fermierii spun că vor lansa acțiuni de protest, dacă solicitările lor nu vor primi un răspuns până în 20 august.
„Considerăm normal să lansăm soluțiile, propunerile pe care noi le avem, să fim ascultați, dar dacă în două săptămâni nu se vor lua decizii, se va ajunge la disperare și, cu siguranță vor fi greve, proteste pe șosele, pe drumuri, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a adăugat Răzvan Filipescu.