Marți, 25 ianuarie, căpitan Krystyna Jakimik-Jarosz, purtătoarea de cuvânt a grănicerilor, a declarat că „șantierele au fost predate marţea aceasta diriginţilor.”
Aceasta a refuzat să spună unde se execută construcția gardului metalic, explicând că „serviciile belaruse doar atât aşteaptă ca să trimită grupuri de migranţi, deci din motive de securitate nu indicăm locurile exacte.”
Polonia construiește un gard metalic la granița cu Belarus pentru a scăpa de imigranți
Noul gard va avea o lungime de 186 de km, aproape jumătate din lungimea totală a frontierei polono-belaruse. Gardul metalic va avea o înălțime de cinci metri şi jumătate şi va fi prevăzut cu camere de supraveghere şi cu detectoare de mişcare pentru a-i ajuta pe grăniceri să împiedice trecerea ilegală. Va costa circa 353 de milioane de euro și va fi finalizat în iunie 2022.
Krystyna Jakimik-Jarosz a spus că bariera provizorie din sârmă ghimpată a fost utilă, permiţând forţelor de pază de la granița poloneză să se pregătească când se apropiau emigranţii şi să mobilizeze mijloace şi efective suficiente pentru intervenţie.
Ecologiștii se opun gardului de la granița Poloniei
În prezent, noua construcție nu este văzută cu ochi buni de apărătorii Drepturilor Omului, care se tem că imigranţii nu vor mai putea cere azil. De altfel, ecologiștii sunt îngrijoraţi de impactul negativ pe care gardul metalic îl va avea asupra florei şi faunei din zona forestieră de la graniţă.
„Vom face totul pentru a reduce pe cât posibil daunele pentru mediu şi animale”, a explicat Krystyna Jakimik-Jarosz.
Varșovia a adoptat o nouă lege care permite expulzarea migranților
În contextul actual, la Varşovia deja a fost adoptată o nouă lege care permite expulzarea străinilor ajunși ilegal în Polonia, înainte ca străinii să poată depune cereri de azil.
În ultimele luni, numărul de tentative de intrare ilegală pe teritoriul polonez s-a redus. Marţi, grănicerii polonezi au raportat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 17 intrări ilegale, conform AFP.