Situație fără precedent din punct de vedere juridic. Serviciul secret al Armatei a cerut verificarea calculatoarelor judecătorilor care l-au arestat pe fostul șef al spionajului militar Iulian Gherghe. Ce speră să găsească aceștia în urma verificărilor?
Potrivit ultimelor informații transmise de Radio Europa Liberă, trei judecători din cadrul Curții Militare de Apel au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar după ce serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor.
Este vorba despre judecătorii care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Bărbatul a fost acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă, mai precizează sursa citată.
George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Ape susține că solicitarea pentru studierea documentelor a fost făcut în urmă cu un an, iar acest control nu a fost împiedicat.
Ofițerii vor acces la calculatoarele judecătorilor
„Confirm existența unei sesizări către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea a trei magistrați de la Curtea de Apel Militară pentru a stabili dacă s-a adus atingere independenței judecătorilor. De existența acestui control al unei structuri de contrainformații a Armatei știa și CSM-ul, solicitarea pentru a studia documentele clasificate fiind încă de acum un an”, a precizat George Matei.
Totodată, acesta mai adăugat că ofițerii cer doar acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor, însă potrivit acestuia, judecătorii s-au opus solicitării.
„Acest control nu a fost împiedicat. Doar că ofițerii au cerut acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor. Cererea a fost aprobată verbal de președintele instanței care a venit din concediu pentru asta. Eu, împreună cu domnii judecători Luchian Constantinescu și Constantin Ciuculescu ne-am opus acestei solicitări”, a mai declarat George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel.