Primarul general al Capitalei a venit cu date despre situația spitalelor din Capitală și a precizat că 8 din cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei au autorizație de securitate la incendiu.
„Am cerut de urgență și am primit situația autorizării de securitate la incendiu a celor 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei.
În rezumat, 8 spitale au autorizație de siguranță la incendiu sau nu necesită conform legii o astfel de autorizație (spitalele Colentina, Dr. Cantacuzino, Dr. Stoia, Sf. Ștefan, Dr. Gomoiu, Victor Babeș, Prof. Dr. Obregia și Dr. Gorgos), 9 spitale au proiectul de intervenție avizat, dar nu au încă bani alocați pentru intervenții (e vorba despre spitalele Sf. Maria, Filantropia, Dr. Carol Davilla, Foișor, Nicolae Malaxa, Colțea, Sf. Luca, Prof. Dr. Burghele și Centrul pentru Toxicodependențe Sf. Stelian), iar 2 spitale se află sub supravegherea ISU și urmează să fie mutate (Spitalul Prof. Dr. Dan Theodorescu și Spitalul Prof. Dr. Panait Sîrbu).
Vom aloca bani pentru a reglementa situația”, a scris Nicușor Dan în postarea sa pe Facebook.
Precizăm că, premierul Ludovic Orban va avea, luni, la ora 16,00, o vizită de lucru, împreună cu primarul general, Nicuşor Dan, şi cu prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, pentru evaluarea spitalelor din Bucureşti, anunţă Guvernul. La finalul vizitei, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan”, vor fi susţinute declaraţii de presă.
Multe spitale din țară nu au autorizație de securitate la incendiu
Pe de altă parte, mai multe spitale din țară nu au autorizație de securitate la incendiu. Printre acestea se numără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, unde funcţionează şi o secţie ATI. Conducerea invocă faptul că derulează în continuare lucrări de modernizare care au fost avizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Reprezentanţii ISU Arad au declarat, luni, pentru Agerpres, că imobilul principal al SCJU ar fi trebuit să deţină autorizaţie de securitate la incendiu pentru că în ultimii zece ani a făcut modificări de structură în clădire, în urma unor lucrări, cum ar fi cea de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe.
În Vaslui însă, niciun spital din judeţ nu are, la această dată, autorizaţie de securitate la incendiu, după cum a informat, luni, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.
Potrivit inspectorului-şef Niculae Tătaru, la spitalele din Vaslui şi Huşi s-au efectuat anumite lucrări care nu au respectat cerinţele impuse de ISU, iar unităţile nu au autorizaţie, la Bârlad, unde spitalul a fost desemnat unitate suport COVID-19, au fost făcute lucrări la două corpuri, existând documentaţiile avizate, care urmează să vină spre autorizare, iar la Murgeni spitalul nu face obiectul autorizării deoarece clădirea este veche şi nu a suferit modernizări în ultima perioadă.