Primarul din comuna argeşeană Berevoieşti a rămas fără funcţie. Bogdan Proca, condamnat definitiv în primăvara acestuia pentru că şi-a angajat propriu tată drept consilier personal, a fost vizat de decizia prefectul de Argeş, Emilia Mateescu, care a semnat vineri, 20 august, ordinul de încetare a mandatului primarului.

Primarul Bogdan Proca din Berevoieşti şi tatăl său, fostul primar, s-au angajat reciproc pe postul de consilier personal

Bogdan Proca a fost condamnat la un an de închisoare pentru conflict de interese, plus pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţie publică pe o perioadă de trei ani. Decizia a fost luată de magistraţii judecătoriei Câmpulung, în primă instanţă, pe data de 14 ianuarie 2021, relatează Adevărul.

Instanţa a decis amânarea aplicării pedepsei de un an închisoare pe un termen de supraveghere de doi ani. Bogdan Proca a atacat iniţial sentinţa la Curtea de Apel Piteşti, după care, la finalul lunii martie, a anunţat că renunţă la apel, sentinţa devenind astfel definitivă.

Ordinul ce poartă semnătura prefectului poate fi însă atacat în instanţă în termen de 10 zile de la comunicare, a precizat prefectul Emilia Mateescu pentru Adevărul.

Şi tatăl lui Bogdan Proca, fostul primar Gigi Fănel Proca, a fost cercetat tot pentru conflict de interese, însă acesta a scăpat fără vreo decizie a judecătorilor. Cei doi s-au angajat reciproc pe postul de consilier personal, ignorând faptul că sunt rude de gradul I.

În iunie 2012, Bogdan Proca devenea cel mai tânăr primar din istoria judeţului Argeş, fiind ales la numai 25 de ani. Pe 4 iulie 2012, prima dispoziţie pe care Bogdan Proca a semnat-o a fost aceea de a se demite singur din funcţia de consilier personal al tatălui său.

A doua zi, pe 5 iulie 2012, Bogdan Proca a semnat o dispoziţie prin care îl angaja pe tatăl său, fostul primar Gigi Fănel Proca, în funcţia de consilier personal, acordându-i un salariu lunar de 1166 lei, salariu pe care tatăl său l-a încasat până în martie 2013, prejudiciul în acest caz fiind de 9.484 lei.

Faptele tragice petrecute în comuna Berevoieşti

Comuna Berevoieşti a devenit cunoscută la nivel internaţional din cauza ororilor petrecute în satul Gămăceşti de 38 de romi din nouă grupări interlope asupra a zeci de persoane racolate, multe cu dizabilităţi psihice. Aceştia racolau persoane vulnerabile, printre care săraci, copii sau persoane cu dizabilităţi fizice ori psihice, au fost iniţial arestaţi preventiv. Anchetatorii vorbesc despre un dosar în care faptele de violenţă depăşesc orice închipuire.

Pe parcursul a 12 ani, romii au exploatat şi torturat 40 de persoane, inclusiv minori şi persoane cu dizabilităţi. Victimele erau bătute cu parul sau cu biciul, lăsate fără mâncare, legate cu lanţuri şi puse printre altele să strângă fecalele romilor. Pedepsele definitive primite de stăpânii de sclavi au fost între 3 şi 18 ani de închisoare.