Forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, a comunicat luni Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), reiterându-şi „profunda preocupare” în legătură cu aceasta, în cincea zi de război, relatează AFP.
Rusia nu a preluat controlul centralei nucleare
Pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojia (est) sunt „în siguranţă”, potrivit datelor primite de AIEA, informată cu regularitate despre evoluţia situaţiei pe teren de către autorităţile ucrainene.
Trupele ruse „operează în apropierea centralei”, dar nu au preluat controlul acesteia deocamdată, precizează AIEA.
Directorul general al Agenţiei, Rafael Grossi, a avertizat încă o dată „împotriva oricărei acţiuni care ar putea ameninţa securitatea” siturilor nucleare din Ucraina.
O reuniune a Consiliului guvernatorilor este prevăzută pentru miercuri la Viena, sediul Agenţiei, pentru a discuta despre „riscurile reale” ridicate de conflict.
Un accident ar putea avea consecințe grave
Ucraina dispune de patru centrale nucleare în activitate, care furnizează circa jumătate din electricitatea necesară ţării, şi mai multe depozite radioactive, între cel de la Cernobâl, scena celei mai mari catastrofe nucleare din istorie în 1986.
„Un accident ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi mediul înconjurător”, a insistat Grossi, subliniind de asemenea „importanţa” ca echipele aflate la faţa locului să continue să lucreze normal şi „să se poată odihni”.
La centrala Cernobâl, cucerită de ruşi, şeful echipei nu a mai fost înlocuit din 24 februarie, a semnalat Agenţia.
AIEA semnalase de altfel duminică două incidente survenite la depozite de deşeuri, dintre care unul la Kiev, lovit de rachete. „Totuşi nu au fost raportate avarii la clădire sau emisii radioactive”, a indicat Agenţia.
Rusia ar putea fi ținta unor noi sancțiuni
Pe de altă parte, europenii şi aliaţii lor sunt gata să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a indicat luni Palatul Elysée, după o videoconferinţă care a reunit liderii Franţei, SUA, Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Poloniei şi României, precum şi reprezentanţi ai UE şi NATO, transmite AFP.
„Se vor adopta şi alte sancţiuni, este o prioritate” şi ar putea fi adoptate „în următoarele zile” pentru că „urgenţa este să se ridice costul războiului pentru preşedintele Putin”, a indicat preşedinţia franceză, considerând că sancţiunile deja adoptate „dor mai rău decât anticipase preşedintele Putin”.