Situație istorică pentru România. A venit anunțul așteptat de toată lumea: Vrem şi vom reuşi să…

Romania, steag

SURSA FOTO: Pixabay

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, spune că România va ajunge la zero importuri din Rusia. Bușoi a spus că țara noastră va importa gaze din Uniunea Europeană.

Cristian Buşoi: Vrem şi vom reuşi să avem zero importuri din Rusia

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a abordat în cadrul summitului „Restart & Repower România – Noua strategie energetică și de dezvoltare” tema reducerii la zero a importurilor de gaz din Rusia.

Bușoi a menționat că se discută despre potențialul gazelor și al Mării Negre, inclusiv proiectul Neptun Deep. El a subliniat că există posibilitatea ca România să devină și un exportator de electricitate. El a argumentat că, datorită tuturor proiectelor planificate, cum ar fi unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, reactoarele modulare și investițiile în energii regenerabile susținute de Comisia Europeană prin Fondul de Modernizare și proiectul din PNRR, împreună cu alte investiții în co-generare cu gaz, teoretic, România ar putea produce o cantitate considerabilă de electricitate. Astfel, țara ar putea deveni un exportator de securitate energetică.

„Sigur că e de muncă foarte mult şi o prezenţă şi un dialog consistent cu ecosistemul de la Bruxelles, nu doar Parlamentul European – Comisia, presa europeană, toate acestea pot fi de ajutor pentru ca oportunităţile pe care le oferă România pentru securitatea energetică să fie mai bine înţelese şi să fie acceptate şi susţinute.

Vorbim de gaz şi potenţialul Mării Negre, Neptun Deep, dar putem deveni şi un exportator de electricitate, deoarece cu toate proiectele pe care le avem în vedere, unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, reactoarele modulare, toată febra aceasta binevenită a investiţiilor în regenerabile, cu tot ceea ce poate susţine, de asemenea, şi Comisia Europeană, prin Fondul de Modernizare, proiectul din PNRR, plus celelalte investiţii în co-generare cu gaz vor genera, cel puţin teoretic astăzi, o cantitate de electricitate foarte importantă, care poate transforma România în exportator de securitate energetică.

SURSA FOTO: Facebook

Potenţialul Mării Negre, gazul din Marea Neagră, produs mult mai ecologic, cu taxe şi impozite în interiorul UE, cu standarde de mediu mult mai ridicate, nu vreau să generez vreun incident diplomatic, dar dacă ne uităm la Nordul Africii, la Qatar, la Azerbaijan, nu putem pune standardele de mediu ale Romgaz, ale OMV Petrom şi ceea ce se va întâmpla în Neptun Deep cu standardele de mediu din aceste zone.

Până la urmă, evident, prin RePower EU, vrem şi vom reuşi să avem zero importuri din Rusia, să diversificăm sursele de aprovizionare, dar e mult mai bine să luăm gaz din interiorul Uniunii Europene, chiar dacă gradual consumul va scădea în următorii ani şi în următoarele decenii decât să-l importăm din afara Uniunii Europene”, a spus Cristian Buşoi.

Există un target și pentru 2040

Cristian Buşoi crede că percepția cu privire la necesitatea de a privi lucrurile mai echilibrat s-a schimbat deja. El crede că în perioada următoare va exista un accent puternic pe transformarea generată de green deal, de pactul verde european. Buşoi a menționat că obiectivele pentru anul 2030 sunt deja prevăzute în legislație și trebuie să fie realizate, chiar dacă pot fi discutate și tranziția poate fi reevaluată. De asemenea, el a menționat că există un target și pentru 2040, iar în paralel cu green deal se discută tot mai mult despre un pact industrial, industrial deal.

Buşoi a subliniat că în comisia pe care a condus-o și pe care o conduce încă până la 30 iunie, el și colegii săi au fost printre primii care au ridicat problema necesității de a fi mai concentrați pe nevoile industriei europene.

El a remarcat că, împreună cu Răzvan Popescu și reprezentanții OMV Petrom, au fost plăcut surprinși să vadă că proiectul Neptun, pe care au lucrat în ultimul timp, a generat o favorabilitate destul de importantă.