Situație neașteaptă la alegerile din Bulgaria. Un nou partid încurcă toate socotelile. Seamănă izbitor cu AUR

bulgaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Răsturnare totală de situație în Bulgaria. O nouă formaţiune politică, care pare a fi la fel ca AUR a înregistrat un rezultat mai bun decât era de aşteptat în alegerile legislative desfășurate duminică în această țară. Noul partid se definește ca fiind anti-elite şi anti-corupţie. În acest moment, Opoziția este foarte divizată. În acest nou context politic, premierul bulgar Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic.

Un nou partid politic, care seamănă izbitor cu AUR, a dat o lovitură totală la alegerile legislative din Bulgaria. Noua formaţiune intituală „Există un Astfel de Popor” (ITN) este condusă de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov. El este cunoscut pentru criticile sale vehemente împotriva guvernului. Formațiunea sa a fost, exact ca în cazul AUR, mare surpriză a alegerilor de duminică. El se situează, potrivit sondajelor, pe locul al doilea, la egalitate cu socialiştii, relatează Agerpres.

Partidului conservator al premierului bulgar Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc . Acesta a obținut circa 25% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale ale sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, date publicităţii duminică seara după închiderea secţiilor de votare.

Scrutinul parlamentar din Bulgaria s-a derulat pe fondul protestelor anticorupţie care au loc de mai bine de un an. Până la ora 17:00, prezenţa la vot fusese de 40%.Potrivit Reuters, este de aşteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze mai multe săptămâni.

Câte procente are partidul asemănător lui AUR în Bulgaria

Ascensiunea spectaculoasă a partidului ITN a complicat extrem de tare viitoarele negocieri. Potrivit unui sondaj al Gallup International, ITN s-a clasat pe locul doi, cu 17,1% din voturi, în timp ce un sondaj realizat de Alpha Research clasează partidul lui Trifonov pe locul trei, cu 15,2% din voturi, locul doi revenindu-i Partidului Socialist, cu 17,6%.

De asemenea, potrivit Gallup, GERB ar fi câştigat alegerile cu 25% din voturi, în timp ce potrivit Alpha Research, partidul lui Borisov ar fi câştigat 25,7% din voturi.

Sondajele preelectorale dădeau Coaliţia formată din GERB şi Uniunea Forţelor Democrate (UDF) câştigătoare cu 28,1% din voturi, cu un avans de 8 puncte procentuale faţă de Partidul Socialist bulgar (BSP), în timp ce partidul lui Slavi Trifonov, era clasat pe locul trei în aceste sondaje, cu 12,7% din voturi.

Negocierile viitoare se anunță foarte dure

Cu toate că victoria lui Borisov pare clară, GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.

Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator. De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.

Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partid al minorităţii turce, se află pe poziţia a patra în sondaje.

Dacă vor depăşi pragul electoral de 4%, ar mai putea intra în parlament şi două noi formaţiuni reformiste care se hrănesc din nemulţumirea faţă de guvernul lui Borisov şi, probabil, un partid ultranaţionalist care a făcut parte din actuala coaliţie guvernamentală.

Rezultatele oficiale ale scrutinului nu sunt aşteptate mai devreme de joi.

Boiko Borisov vrea un guvern de experţi transpartinic

Premierul bulgar Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic după alegerile parlamentare de duminică.

„Propun să facem pace – haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea şi haideţi să facem tot ce putem pentru a ieşi din pandemia (de coronavirus) până în decembrie şi să începem să avansăm”, a declarat Borisov la primele ore ale dimineţii de luni, citat de DPA şi BTA. Borisov nu a explicat în detaliu ce experţi ar putea fi numiţi într-un astfel de guvern.

Într-un video postat pe Facebook, Borisov s-a adresat partidelor antisistem: „Nu aveţi expertiză, nu aveţi oameni, ar trebui să învăţaţi, dar aveţi un potenţial enorm”. Ţinând cont de modul în care ar urma să se distribuie mandatele, formarea unui guvern ar putea fi extrem de dificilă.

Un număr de 6,7 milioane de persoane cu drept de vot au fost aşteptate la urne pentru a-i alege pe cei 240 de membri ai parlamentului de la Sofia.