Situație nemaivăzută în România. Consumul de electricitate a înregistrat un record șoc

Energie electrică

Consumul de electricitate a depăşit, luni seara, nivelul de 9.500 de MW. Această cifră este nemaiîntâlnită în România. Principala sursă de producţie a energiei erau hidrocentralele.

Consumul de electricitate al României a depăşit, luni seara, nivelul de 9.500 de MW, fiind aproape de maximul istoric de 9.930 de MW, în timp ce importurile sunt peste 1.500 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica şi analizate de Agerpres.

Astfel, la ora 17:50, consumul total al ţării era de 9.562 MW. Producţia era de 8.050 MW. Diferenţa de 1.512 MW reprezenta importurile.

Principala sursă de producţie a energiei erau hidrocentralele – 35%. Urmau centralele pe hidrocarburi – 22% și cărbune – 20%. Apoi urma pe nuclear – 17%, eolian – 2,5%, biomasa – 1,6%, fotovoltaic – 0%.

În istoricul ultimilor cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrică a fost consemnat în luna ianuarie 2017, având o valoare de 9.930 MW.

Decizia privind consumul de electricitate până pe 30 iunie

Toți românii au timp până pe 30 iunie să ia o anumite decizii în ceea ce privește consumul de electricitate.  Potrivit unui nou proiect de ordine, ANRE a prelungit până la 30 iunie perioada în care consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o oferă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor.

Astfel, de la 1 ianuarie, toți consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum. Noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza. Astfel acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

“Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, se arată în noul ordin.

Perioadă pentru informare

De menționat este faptul că, în nota de fundamentare se arată care va fi impactul asupra consumatorilor/clienţilor finali (variaţii de preţ sau altele asemenea).

Astfel, clienţii casnici din România vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp pentru informare. Ei vor putea decide cu privire la alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice. Acest lucru va însemna alegerea celei mai potrivite oferte. Clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament. Ei vor putea beneficia de o reducere comercială. Aceasta va acoperi diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială transmisă. Clienţii casnici vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială. Ea va acoperi diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta aleasă.