Europa aruncă zeci de milioane de doze de vaccin anti-Covid la gunoi, pentru că au expirat, în timp ce Africa, în ciudat tuturor promisiunilor, abia a ajuns la 11% din populaţie vaccinată şi chiar 4-5% în ţările sub-sahariene, notează Il Fatto Quotidiano.
La sfârșitul lunii, în Europa vor ajunge la coșul de gunoi 55 de milioane de doze de vaccin Covid, deoarece au expirat fără să fi fost folosite. Între timp, transferurile de flacoane în Africa se fac cu încetinitorul: de la începutul anului şi până acum, au ajuns doar 30 de milioane de doze din UE.
Africa devine un teren fertil pentru apariţia de noi variante de SARS-CoV-2
Datele sunt difuzate de organizația non-profit Oxfam și de Emergency, care amintesc că de la începutul anului 2022, în Africa au murit de Covid 7 mii de oameni pe zi și doar 11% din populație este vaccinată. În țările sub-sahariane ponderea scade la 4-5%.
O situaţie care, printre altele înseamnă şi a crea un teren fertil pentru proliferarea de noi variante care s-ar răspândi apoi rapid în jurul lumii. Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Monetar Internațional și alte agenții internaționale nu se obosesc să repete că abordarea care a ghidat până acum țările bogate este greșită și periculoasă, potrivit Il Fatto Quotidiano.
Apelurile pentru suspendarea brevetelor se succed fără succes. Printre principalii oponenți la desecretizarea brevetelor vaccinurilor, factor care ar permite creșterea producției și crearea unor hub-uri regionale în acest scop, se numără Fundația Melinda și Bill Gates, printre primii finanțatori ai Covax, programul de vaccinare care ar trebui să asigure o acoperire chiar și în țările sărace.
Program care în realitate este cu mult în urmă faţă de obiectivele indicate. Un alt apel pentru suspendarea brevetelor vaccinurilor va fi reiterat și în cadrul summitului dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană, care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles. Franța este pentru, Germania se opune ferm, în timp ce Italia nu a luat niciodată o poziție clară vizavi de acest subiect. Declarațiile vagi ale lui Mario Draghi în favoarea punerii la dispoziție a brevetelor nu au fost urmate niciodată de vreo acțiune concretă.
UE a preferat să vândă dozele de vaccin către ţările bogate, care au plătit preţuri exorbitante
În ciuda retoricii unei relații speciale cu Africa, Uniunea Europeană, care este în prezent cel mai mare exportator de vaccinuri din lume, a acordat prioritate vânzării de doze produse în Europa către țările bogate capabile să plătească prețuri exorbitante făcând să predomine astfel logica profitului companiilor farmaceutice.
Doar 8% din dozele exportate au ajuns pe continentul african – au declarat Sara Albiani, consilierul Oxfam Italia pentru politicile globale de sănătate și Rosella Miccio, președintele Emergency – iar BioNTech, compania parteneră germană a Pfizer, a vândut doar 1% din exporturile sale către țările africane.
În același timp, în continuare Uniunea Europeană, sub presiunea Germaniei, este cea care se opune cu cea mai mare virulenţă propunerii de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor Covid, avansată de India și Africa de Sud Organizației Mondiale a Comerțului cu susţinerea Uniunii Africane și a peste 100 de țări. Un pas care, însoțit de împărtășirea de tehnologii și de know-how, ar permite producerea gratuită de vaccinuri, teste și tratamente, blocând dezvoltarea de noi variante ale virusului.
Proiectele Europei pentru Africa se fac tot sub controlul companiilor farmaceutice care deţin brevetele
Între timp, compania americană Pfizer, al cărui vaccin realizat cu germana BioNtech a devenit dominant pe piață (în Europa are o cotă de 80%), și-a dublat veniturile faţă de anul 2020 și se aşteaptă ca şi anul acesta să mai câștige alţi 32 de miliarde de dolari datorită vaccinului.
În primele 9 luni din 2021, BioNtech a încasat 13,4 miliarde de euro, față de cele 137 de milioane de venituri care au caracterizat aceeași perioadă a anului 2020. Compania a plătit impozite în valoare de 3,2 miliarde de euro către statul german, contribuind semnificativ la creșterea PIB-ului naţiunii. Cifre care explică probabil opoziția fermă a guvernului german față de liberalizarea vaccinurilor. Toate vaccinurile împotriva Covid, inclusiv cele de la Pfizer și Moderna, au fost dezvoltate și datorită finanțărilor publice directe sau indirecte.
Pe hârtie, Uniunea Europeană a pus până în prezent în aplicare mai multe proiecte menite să sprijine începerea producției de vaccin în țările africane, însă a făcut-o întotdeauna sub controlul companiilor farmaceutice care dețin brevetele și care continuă să-şi protejeze în primul rând propriile interese comerciale.
Un exemplu izbitor este cel al BioNtech, care a anunțat recent intenția de a produce în Africa un total de 50 de milioane de doze, o cifră mai mică decât producția sa lunară din Germania.