Situație tensionată în Coreea de Sud. Parlamentul, luat cu asalt după declararea legii marțiale

Coreea de Sud

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Situație tensionată în Coreea de Sud, după ce președintele Yoon Suk Yeol a decretat legea marțială. Într-un discurs televizat el și-a justificat decizia surprinzătoare. Este pentru prima dată din 1980 când se declară legea marțială în Coreea de Sud.

Situație tensionată în Coreea de Sud. A fost decretată legea marțială

Coreea de Sud traversează o criză politică și socială profundă după ce președintele Yoon Suk Yeol a decretat legea marțială în cadrul unui discurs televizat surpriză, susținut marți noapte, transmite Reuters.

Președintele a justificat măsura prin necesitatea protejării „ordinii constituționale” împotriva a ceea ce a numit „forțe antistatale pro-nord-coreene” din rândul opoziției politice. Este pentru prima dată din 1980 când Coreea de Sud se confruntă cu impunerea legii marțiale.

Miercuri, trupele sud-coreene au fost văzute încercând să intre în clădirea parlamentului din Seul, unde asistenții parlamentari au încercat să-i respingă stropindu-i cu extinctoare. Imaginile transmise în direct de televiziuni au surprins momentul, generând reacții de șoc și indignare în întreaga țară.

Pe măsură ce evenimentele s-au desfășurat, cetățenii au început să se adune în fața parlamentului, scandând „Retrageți legea marțială de urgență!”. Protestele indică o creștere a tensiunilor sociale și politice în urma acestei decizii fără precedent în istoria democratică recentă a Coreei de Sud.

Restricții sub legea marțială

Decretul impus de Yoon interzice activitățile parlamentului și ale partidelor politice, precum și demonstrațiile, grevele și mitingurile care „incită la dezordine socială”. De asemenea, mass-media este plasată sub controlul strict al comandamentului legii marțiale, iar persoanele care încalcă aceste reguli pot fi arestate fără mandat.

Într-un alt semnal de alarmă, piețele financiare au reacționat negativ la această criză. Wonul coreean s-a depreciat puternic în raport cu dolarul american. Ministrul de finanțe Choi Sang-mok a convocat o reuniune de urgență cu oficiali economici pentru a evalua situația, în timp ce banca centrală a anunțat pregătirea unor măsuri de stabilizare a pieței.

Reacții interne și internaționale

Fostul președinte sud-coreean Moon Jae-in a condamnat ferm măsura, afirmând că democrația țării este „în criză”. Într-o postare pe X (fosta Twitter), Moon a îndemnat populația să se mobilizeze pentru a proteja democrația și a sprijini Adunarea Națională.

Statele Unite au declarat că urmăresc îndeaproape situația și sunt în contact cu guvernul de la Seul. Cu aproximativ 28.500 de soldați americani staționați în Coreea de Sud, regiunea reprezintă un punct strategic de interes pentru Washington. Totuși, comandamentul militar american nu a oferit comentarii oficiale până acum.

Coreea de Sud, considerată o democrație stabilă din anii 1980, a avut un trecut marcat de lideri autoritari. Decizia președintelui Yoon de a decreta legea marțială a generat comparații cu perioadele anterioare de instabilitate politică. În timp ce Yoon susține că măsura este necesară pentru a combate influențele externe și interne, criticii văd în aceasta o încercare de a consolida puterea în fața opoziției parlamentare.