În Europa, prețurile gazelor la hub-ul TTF din Țările de Jos au crescut cu 12,6%, până la 1.525 de dolari la 1.000 de metri cubi într-o singură zi. Report.ge scrie pe baza datelor Intercontinental Exchange. Pe de altă parte, Financial Times a subliniat că prețurile burselor de gaze au atins niveluri record pe fondul unei posibile escalade a conflictului dintre Rusia și Ucraina, care ar putea duce la întreruperi de aprovizionare. Prețurile gazelor în Europa au crescut cu aproape 30% de la începutul lunii decembrie.
Trebuie spus că prețurile gazelor europene au atins un nivel record după ce Germania a anulat gazoductul Nord Stream 2. Având în vedere că inflația energetică este o adevărată îngrijorare în Europa, mișcarea Germaniei de a anula controversatul gazoduct Nord Stream 2 ar putea pune și mai multă presiune asupra cetățenilor, pe măsură ce prețurile gazelor naturale cresc, notează rmx.news.
În condițiile politice actuale, conducta Nord Stream 2 care trece prin Marea Baltică nu poate fi pusă în funcțiune, a declarat ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock. Guvernul SPD, Verzilor și FDP au convenit în acordul de coaliție că legea energetică europeană se va aplica proiectelor energetice, a explicat Baerbock.
„Și asta înseamnă că, așa cum stau lucrurile în acest moment, această conductă nu poate fi aprobată pentru că nu îndeplinește cerințele legislației europene în domeniul energiei și problemele de securitate sunt încă în aer”, a spus ea.
Preț record într-o perioadă extrem de tensionată
Mișcarea a determinat creșterea prețurilor gazelor naturale cu 3%, până la 119,50 EUR, depășind maximul anterior de 5 octombrie de 117,90 EUR pentru gazul olandez pentru luna următoare, care este punctul de referință european. Prețul record vine într-un moment în care europenii se luptă cu o inflație ridicată, inclusiv germanii, care plătesc cele mai mari prețuri pentru energie din Uniunea Europeană.
„Vreau ca legea europeană a energiei să fie respectată. În concret, aceasta înseamnă că compania care operează Nord Stream 2 trebuie să fie diferită de cea care furnizează gazul. Atâta timp cât este aceeași companie, nu se poate acorda licența de funcționare”, a spus ea la acea vreme.
Rusia, parțial responsabilă pentru creșterea prețurilor
Mai mult, ea a acuzat Rusia că este parțial responsabilă pentru creșterea prețurilor la gaze în germană „Prețurile mari actuale ale gazului sunt în primul rând rezultatul cererii mari și al ofertei scăzute. Aici se poate observa și un joc de poker rusesc: livrările de gaz au fost reduse în mod corespunzător”, a spus Baerbock.
Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată în septembrie. Agenția Federală de Rețea a suspendat procesul de aprobare pentru părți ale conductei de gaz de pe teritoriul Germaniei la jumătatea lunii noiembrie. Vrea să decidă până la începutul anului viitor dacă își va da aprobarea. Condiția prealabilă pentru aceasta este ca operatorul „să fie organizat într-o formă juridică conform legislației germane”. Se estimează că Nord Stream 2 va livra anual până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia către Germania. În timp ce Verzii resping proiectul, politicienii SPD susțin conducta și cer ca acesta să fie pus în funcțiune cât mai curând posibil.