Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali au fost reținuți sub suspiciunea de trădare, informează Reuters.

Potrivit unui comunicat al KNB, în data de 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare.

”În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, se arată în comunicatul de presă, citat de AFP, conform Agerpres.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Ce s-a petrecut în Kazahstan

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un val de proteste care a izbucnit duminică în provincie, răspândindu-se apoi în alte oraşe şi mai ales în Almatî, capitala economică, unde demonstraţiile s-au transformat în revolte haotice şi sângeroase.

Şeful statului, Kasîm-Jomart Tokaev, a autorizat vineri forţele de securitate să „tragă pentru a ucide” în scopul înăbuşirii oricărei rebeliuni şi, susţinut de Rusia, a exclus negocierea cu protestatarii.

Un contingent de trupe din Rusia şi din alte ţări aliate Moscovei a sosit joi în Kazahstan pentru a sprijini guvernul prin protejarea clădirilor strategice şi susţinerea forţelor de ordine.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.

Germania a oprit exporturile de arme

Germania a oprit exporturile de arme către Kazahstan din cauza tulburărilor din această ţară, informează DPA sâmbătă. Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceasta este o valoare relativ scăzută, dar s-a considerat necesară oprirea exporturilor, având în vedere situaţia actuală.

Zeci de persoane au murit, iar clădiri publice au fost jefuite şi incendiate, în special la Almatî, cel mai mare oraş şi centru economic din Kazahstan, în cele mai grave violenţe pe care le-a cunoscut fosta republică sovietică în cei 30 de ani de independenţă.

Cel mai mare val de proteste din ultimii ani a fost declanşat de indignarea faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la carburanţi la staţiile de benzină din fosta republică sovietică, bogată în petrol şi gaze naturale, cu peste 18 milioane de locuitori. Acestea s-au transformat în proteste antiguvernamentale.