Creditorii Greciei şi-ar retrage rapid banii, dar falimentul debitorului ar putea avea un efect de domino în Europa de Sud. Problemele structurale principale ale Europei de Sud şi ale Uniunii Monetare Europene nu vor fi rezolvate, dar este bine să se mai câştige timp. Soluţii alternative „plăcute“ există, nu însă pentru multă vreme. Astfel, toate părţile implicate trebuie să facă compromisuri şi să aibă curajul necesar pentru a iniţia o serie de măsuri du
Creditorii Greciei şi-ar retrage rapid banii, dar falimentul debitorului ar putea avea un efect de domino în Europa de Sud.
Problemele structurale principale ale Europei de Sud şi ale Uniunii Monetare Europene nu vor fi rezolvate, dar este bine să se mai câştige timp. Soluţii alternative „plăcute“ există, nu însă pentru multă vreme. Astfel, toate părţile implicate trebuie să facă compromisuri şi să aibă curajul necesar pentru a iniţia o serie de măsuri dureroase. Chiar şi aşa, situaţia rămâne încă destul de dificilă, şi e nevoie de ani pentru a înlătura dezechilibrele cele mai importante şi punctele nevralgice ale zonei euro.
Până de curând, s-au făcut peste tot speculaţii legate de o posibilă prăbuşire a dolarului. Acum se înmulţesc însă părerile legate de o depreciere a euro faţă de dolar, până la un raport de 1:1. Şi nu este exclus ca pieţele să se întoarcă la o stare de calm, cel puţin temporară în Europa, şi ca deficitul bugetar al Statelor Unite şi problemele cu care se confruntă Japonia sau Marea Britanie să se amelioreze.
Situaţia a creat dezorientare în rândul participanţilor la piaţa de capital, care nu şi-au mai putut face o imagine generală a tendinţelor pe termen scurt. Faptul este valabil şi pentru managerii de întreprinderi care adesea se concentrează numai asupra câştigurilor pe termen scurt şi asupra bonusurilor asociate. Comportamentul este întâlnit şi în politică, unde se gândeşte de la un ciclu electoral la altul. Iar acest lucru, la rândul lui, pleacă în mare parte de la o atitudine socială consolidată potrivit căreia conformarea la dorinţele materiale imediate pare mai naturală decât drepturile obţinute prin naştere.
Şi cercul se închide: o parte din prosperitatea câştigată în ultimele decenii de UE, Japonia şi SUA este prefinanţată prin credit şi încă trebuie plătită. Datoria naţională reprezintă peste tot doar o mică parte din sumele care trebuie achi-tate. E momentul ca această datorie să nu mai crească. Altfel, situaţia din Grecia va fi curând întâlnită peste tot, iar euro, dolarul şi yenul nu vor mai avea nici valoarea hârtiei pe care sunt tipăriţi.
O parte din prosperitatea câştigată în ultimele decenii de UE, Japonia şi SUA a venit prin credit şi trebuie plătită.
Gerhard Aigner, general manager, Raiffeisen Capital Management Viena