Fuga din Republica Moldova, imediat după alegeri, a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pare să fie evenimentul care a determinat decisiv conflictul dintre președinție și procurorul general. Alexandr Stoianoglo a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că a cerut intervenția instituțiilor occidentale pentru a opri amendarea legii procuraturii.
Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a răspuns joi, eforturilor întețite ale noii puteri de la Chișinău, consolidate în jurul președintei Maia Sandu, de a schimba legea astfel încât să-l poată „evalua” și eventual demite. Procurorul a avertizat, de asemenea, asupra pericolelor pe care le implică adoptarea rapidă de legi în domeniul judiciar, relatează moldova.europaliberă.
Aceasta este prima apariție mediatică a procurorului general după inițierea amendamentelor despre verificarea pe care insistă partidul de guvernare. Cu această ocazie, Alexandr Stoianoglo a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că a cerut intervenția instituțiilor occidentale pentru a opri amendarea legii procuraturii trecută de prima lectură și s-a justificat pentru plecarea din țară a lui Veaceslav Platon.
Eu nu pot să găsesc explicații din ce cauză dl Platon a părăsit țara”, a spus el joi, după ce anterior se arăta sigur de revenirea acestuia.
Fuga din Republica Moldova, imediat după alegeri, a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pare să fie evenimentul care a determinat decisiv insistența de acum a guvernării pe evaluarea activității procurorului general. Înainte de asta, Platon fusese eliberat, la inițiativa lui Stoianoglo, din detenție și achitat definitiv de justiție pe singurul dosar în care fusese condamnat.
Partidul puterii susține că, fiind subiectul și altor dosare, ar fi trebuit să fie cel puțin sub un mandat de nepărăsire a statului, iar faptul că nu a fost ar demonstra complicitatea procuraturii.
„Este pentru prima data când șeful statului cheamă la raport șefii procuraturilor”
Alexandr Stoianoglo a declarat, însă, că demisia i se vrea din alte motive: la ultima ședință a consiliului suprem de securitate i s-ar fi cerut anchetarea lui Igor Dodon și altor reprezentanți ai opoziției parlamentare.
„Este evident că unicul scop urmărit prin ultima ședință a CSS este de a ataca și acuza procuratura de lipsă de eficiență și, respective, de a iniția modificările legislative pentru demiterea procurorului general. În toată carietra mea de procuror, cred că este pentru prima data când șeful statului cheamă la raport șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis cred doar Plahotniuc.
Președintele statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să le tragem la răspundere penală. Oamenii trebuie să înțeleagă că, de fapt nemulțumirea actualei guvernări față de procurorul general se bazează nu pe lipsa unor rezultate, ci pe faptul că procuratura refuză să pornească dosare la comandă și să neutralizeze opoziție prin instrumente penale.”, a spus Alexandr Stoianoglo.
Despre legea care ar trebui să permită unei comisii speciale să-i evalueze activitatea, Alexandr Stoianoglo a spus că Procuratura Generală se va adresa Comisiei de la Veneția și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova pentru a le cere avizul.
„Este absolut evident că prin aceste modificări guvernarea introduce pârghii care să permită subordonarea procuraturii și influențarea politică a deciziilor procesuale”, a declarat Stoianoglo.
Ce spune Maia Sandu?
Președinția a reacționat la spusele procurorului. Într-o declarație difuzată la scurt timp, Maia Sandu a afirmat că Stoianoglo minte când spune că i-a cerut dosare contra opoziției.
„La ședința CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri…, nu despre dosare împotriva opoziției”, a spus Maia Sandu, acuzându-l, la rândul ei, pe procurorul Stoianoglo că face „front comun cu penalii”.
Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan