La numai șase luni de la preluarea conducerii PSD, Viorica Dăncilă își încheie astăzi activitatea sa la vârful politicii românești. Acceptarea propunerii venită de la Marcel Ciolacu, conducerea PSD Teleorman și un loc pe liste la parlamentarele de anul viitor, o pune pe Viorica Dăncilă într-o situație unică în politică postdecembristă: cel insignifiant viitor pentru un fost lider al unui partid important.
Marcel Ciolacu pare să fii reușit să o convingă pe Viorica Dăncilă să accepte să se retragă din fruntea PSD în schimbul conducerii PSD Teleorman și a unui loc eligibil pe listele alegerilor parlamentare de anul viitor. Propunerea președintelui Camerei Deputaților este fără precendent în politica noastră și mai ales în cea a PSD. Dăncilă, care a condus PSD fix jumătate de an, este pusă într-o situația umilitoare atât pentru un fost candidat la funcția supremă în stat cât și pentru o fost premier.
Pentru a înțelege cât de otrăvit este propunerea făcută de Ciolacu voi face un scurt rezumat a propunerilor făcute de-a lungul timpului pentru ceilalți lideri PSD care au pierdut alegerile prezidențiale.
Primul lider social-democrat învins în alegerile pentru Cotroceni a fost Ion Iliescu care în 1996 a candidat pentru PDSR, precursorul actualului PSD. După înfrângerea în fața lui Emil Constantinescu, Iliescu a preluat conducerea partidului după un Congres cu scandal, în urma căruia aripa Teodor Meleșcanu a format un nou partid.
Năstase, prea puternic pentru compensații
Fostul premier a devenit în 2008 deputat al zonei Mizil, Prahova, iar la începutul lui 2010 a fost la un pas de a se întoarce la conducerea partidului. Și-a declarat intenția de a candida, dar până la urmă s-a retras în favoarea lui Victor Ponta. Alături de Ion Iliescu și Miron Mitrea, Năstase a fost unul dintre cei care au decis soarta Congresului în care a fost debarcat Mircea Geoană.
Geoană, mazilit, dar în conducerea NATO
Victor Ponta este o altă victimă pesedistă a alegerilor prezidențiale. A pierdut în 2014 în fața lui Klaus Iohannis, dar a rămas în fruntea PSD până în vara lui 2015, când s-a retras singur. După care și-a dat demisia și din fruntea Guvernului după tragedia de la Colectiv. Noul lider al partidului, Liviu Dragnea, l-a tras pe Ponta pe linie moartă, dar fără a-i oferi compensații. Ponta a și plecat din PSD în vara anului 2017 și a format Pro România, iar acum pare revenit în prim plan.
Drum închis pentru Dăncilă
Și am ajuns de unde am plecat: la Viorica Dăncilă. Fostul premier a pierdut alegerile prezidențiale și nu numai că i se cere să se retragă imediat din fruntea PSD, fapt unic pentru un candidat înfrânt, dar i se oferă și promisiuni de compensații.
De fapt ceea ce se întâmplă în această cu Dăncilă arată că ea a fost o anomalie a PSD. Primul lider care nu este lăsat să își ducă mandatul până la Congres și primul care este forțat să demisioneze. Este, practic, primul președinte PSD fără nicio relevanță pe plan extern și fără nicio variantă de viitor. De fapt, în această seară drumul Vioricăi Dăncilă se încheie în politica românească. Pentru că ea nu a fost asistată profesionist de nimeni, ci doar folosită.