Suedezii de la Skanska, care au finalizat 80% din prima lor clădire de birouri din România, au anunţat că cel mai probabil, până la sfârşitul acestui an, vor cumpăra un nou teren în Bucureşti, pentru o dezvoltare imobiliară viitoare.
„Preţul terenurilor a fost destul de stabil în ultima perioadă. Acum că finanţarea este mai ieftină a început să apară şi competiţia pe terenuri cu suprafeţe mai mici. La terenurile mari, de care suntem noi interesaţi, numărul potenţialilor cumpărători e destul de limitat din cauza valorii mari a loturilor“, a declarat Marcin Lapinski, preşedintele Skanska Property Romania. El spune că a discutat deja cu toţi proprietarii care au terenuri disponibile în zona Barbu Văcărescu – Floreasca.
Green Court Bucharest, proiectul Skanska aflat momentan în construcţie, este amplasat pe strada Gara Herăstrău, în apropiere de pasajul Pipera. Între şantierul Skanska şi Nusco Tower mai este un teren disponibil, de circa 6.600 mp, aflat în proprietatea grupului Nusco. De acest teren pare să fie interesat şi Portland Trust, dezvoltatorul complexului Floreasca Park – amplasat peste drum de Nusco Tower.
Lapinski spune că analizează doar zonele care au acces facil la metrou, pe listă mai fiind şi zona de Vest a Bucureştiului şi centrul.
De vânzare
Suedezii au început în ianuarie 2013 construcţia Green Court Bucharest, un complex cu trei clădiri de birouri care va avea la finalizare o suprafaţă închiriabilă de 52.000 mp. Prima clădire, cu o suprafaţă de 19.500 mp, are deocamdată un singur chiriaş care ocupă 16% din imobil. Francezii de la Schneider Electric îşi vor muta în luna mai a anului viitor sediul central în această clădire şi vor ocupa 3.100 mp. În plus, compania negociază acum cu trei operatori pentru zona de cantină ce va fi amenajată la parterul primei clădiri şi intenţionează ca până la vară să semneze un contract, pentru ca restaurantul să fie operaţional în octombrie, când este preconizată inaugurarea. Negocierile pe care le poartă de câteva luni îl determină pe Lapinski să mizeze pe închirierea integrală a primei clădiri până la finalul anului.
Costul dezvoltării primului imobil şi a parcării subterane a celui de-al doilea imobil se ridică la 46 mil. euro, bani care provin exclusiv din sursele financiare proprii ale companiei.
Potrivit lui Lapinski, Skanska a luat în considerare scenariul vânzării primei clădiri de birouri înainte de realizarea celorlalte două. A doua clădire ar trebui finalizată în trimestrul al doilea de anul viitor. „Dacă primim o ofertă bună pentru clădirea A suntem pregătiţi să o vindem, chiar dacă clădirile B şi C nu vor fi finalizate. Tocmai de aceea am dezvoltat clădirile independent“, a menţionat preşedintele Skanska Property Romania. El a mai spus că în timpul târgului imobiliar MIPIM de la Cannes, din martie anul acesta, a observat că tot mai mulţi investitori încep să discute despre posibilitatea realizării unei investiţii în România.