Guvernul slovac a anunțat miercuri că va permite redeschiderea graduală a şcolilor şi grădiniţelor începând de săptămâna viitoare. Trebuie menționat că acest lucru se va întâmpla în condiții stricte.
Slovacia a aprobat redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor. În prima etapă, doar elevii din primele patru clase şi din clasele terminale ale unor tipuri de şcoli vor putea reveni în clase luni, conform dpa-international.com
De asemenea, elevii mai mici vor trebui să arate că părinţii lor au fost testaţi negativ pentru coronavirus în decursul săptămânii de dinainte de a putea intra din nou în clădirile şcolilor, în timp ce elevii mai mari vor trebui să prezinte propriile lor teste de coronavirus.
Slovacia a aprobat redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor
Majoritatea elevilor cu vârste de 10 ani sau mai mult, dintre care mulţi nu au mai venit la şcoală din octombrie, vor continua deocamdată şcoala de acasă.
Toate şcolile şi grădiniţele au fost închise în Slovacia de la mijlocul lui decembrie. Până acum Slovacia a înregistrat aproape 255.000 de contaminări şi 4.889 de decese cauzate de COVID-19.
Boala provocată de coronavirus, mai gravă decât se credea
Un grup de cercetători din Suedia lansează un studiu despre pierderea mirosului la pacienţii COVID-19, prin compararea imaginilor din creier luate înainte şi după infecţie, în speranţa obţinerii unor noi informaţii despre acest fenomen care pare să fie foarte comun la persoanele infectate cu noul coronavirus, a anunţat luni televiziunea publică suedeză SVT news într-un articol publicat pe pagina sa de internet, potrivit Xinhua, citată de Agerpres.
„Credem că între 50% şi 70% dintre cei care au avut COVID-19 se confruntă într-o formă sau alta cu probleme care vizează simţul mirosului. Estimând că jumătate de milion de suedezi au fost conformaţi cu COVID-19, o proporţie semnificativă dintre aceştia vor avea probleme permanente”, a declarat pentru SVT Johan Lundstrom, cercetător şi conferenţiar în cadrul Karolinska Institutet.
„COVID-19 distruge celulele-suport ale senzorilor olfactivi. Credem că virusul se instalează în partea creierului care detectează mirosul, denumită bulb olfactiv, prin intermediul nervilor olfactivi”, a precizat Lundstrom.