Decizia a fost luată de premierul Iveta Radicova, în urma unei întâlniri de urgenţă cu guvernul, el precizând că măsura este valabilă timp de o săptămână, la nivel naţional, pentru 15 spitale, inclusiv două clinici din capitala Bratislava. Decretarea stării de urgenţă îi obligă pe medici să lucreze în continuare, în caz contrar ei riscând amenzi sau chiar condamnaţi la închisoare.

Aproximativ 2.000 de medici din spitalele de stat şi-au prezentat demisia ce urmează să devină efectivă de la 1 decembrie în cazul în care cererile lor pentru salarii mai bune nu sutn îndeplinite, informează AP.

În spitalele din Slovacia există 7.000 de doctori, iar aceştia plănuiesc să protesteze joi în oraşul Banska Bystrica.

Guvernul a propus o creştere salarială lunară de 300 de euro, însă sindicatul nu se mulţumeşte cu o creştere mai mică de 700 de euro, motiv pentru care e puţin probabil ca cele două părţi să ajungă la un compromis.

Deşi Radicova a recunoscut că salariile medicilor sunt "inadecvate", ea a precizat că guvernul nu îşi permite să mărească mai mult salariile, din cauza crizei datoriilor din Europa.

Slovacia este una dintre cele 17 ţări care folosesc moneda comună euro. "Situaţia este foarte serioasă", a declarat Radicova, în timp ce ministrul Sănătăţii a făcut apel la ţările vecine să trimită medici în ajutor.

Organizaţia medicilor din Slovacia a catalogat decizia Guvernului de a declara stare de urgenţă ca o manifestare brutală a puterii, dar că acesta nu va rezolva problema. Medicii cer şi demisia Ministrului Sănătăţii, Ivan Uhliarik.