Două evenimente în Europa de Est: stabilirea unei noi parităţi a coroanei slovace faţă de euro şi mobilizarea pieţei de euroobligaţiuni în cazul Cehiei şi Ungariei, fiecare cu emisiuni de peste un miliard de euro.
La începutul lunii mai, Comisia Europeană a validat faptul că Slovacia îndeplineşte toate criteriile de la Maastricht, aşa încåt trecerea Slovaciei la euro de la 1 ianuarie 2009 a fost stabilită definitiv. La sfårşitul lunii mai, revizuirea parităţii coroanei slovace în raport cu euro, mai precis a nivelurilor de referinţă ale coroanei faţă de euro, a atins un maxim de 15%. În general, pieţele au fost surprinse de faptul că noua valoare s-a plasat în mod agresiv la cel mai mic nivel, puţin peste 30SKK/Euro. Potrivit Raiffeisen Capital Management (RCM), acest lucru ar trebui să reflecte îngrijorarea autorităţilor cu privire la posibile presiuni inflaţioniste care ar putea avea loc în Slovacia după adoptarea euro. Cu ajutorul unor măsuri, altă apreciere aşteptată a coroanei ar putea fi blocată deja dinainte prin cursul de schimb, în loc să se manifeste mai tårziu la nivelul preţurilor interne. Probabilitatea ca în cele din urmă adoptarea euro să urmeze noii parităţi este extrem de mare. De aceea se aşteaptă ca, în viitor, coroana slovacă să fie cotată foarte aproape de acest curs. Din perspectiva investitorilor, ratele de convergenţă pentru obligaţiunile slovace şi pentru coroană au ajuns de fapt într-un punct final.
În schimb, pentru alte ţări candidate la euro, cum ar fi Cehia şi Ungaria, această rată este încă instabilă. În ambele ţări au fost emise, în ultimele zile, obligaţiuni denominate în euro, în valoare de mai multe miliarde. Avånd creşteri atractive ale randamentelor (reducerea preţurilor) pentru piaţa secundară, aceste ţări s-au bucurat de o cerere foarte ridicată a investitorilor. Astfel, aceste ţări pot acum să se refinanţeze bine prin piaţa de euroobligaţiuni, după o perioadă în care acest fapt abia ar fi fost posibil în lunile trecute. În cazul unei emisiuni de euroobligaţiuni, din cauza reducerii preţurilor celor mai recente emisiuni de stat, companiile est-europene vor trebui să facă concesii mai mari privind preţurile.
În plus, important este ca, în acest mod, pieţele de obligaţiuni din Cehia şi Ungaria să fie decongestionate, fapt care ar uşura încă o dată refinanţarea companiilor în monedă locală. În prezent, din perspectiva investitorilor, în special obligaţiunile de stat ungare sunt cotate la niveluri foarte atractive, şi de aceea sunt supraevaluate de RCM în fondurile respective.
«Obligaţiunile de stat ungare sunt cotate la niveluri foarte atractive.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management