Matovic a anunţat iniţial un plan fără precedent privind testarea tuturor locuitorilor cu vârsta peste zece ani. Toţi locuitorii din patru zone de lângă frontiera cu Polonia, afectate cel mai mult de noul tip de coronavirus, au fost deja testaţi de vineri până duminică, conform agerpres.ro
Când vor avea eloc următoarele etape de testare
Următoarele etape de testare vor avea loc doar sâmbătă şi duminică, nu şi vineri după cum era planificat la început, din lipsă de personal, a declarat ministrul sănătăţii Marek Krajci.
Duminică, ministrul apărării Jaroslav Nad, responsabil pentru campania de testare în masă, a afirmat că testarea celorlalţi 5 milioane de locuitori ar putea să nu fie în final posibilă în termenii stabiliţi, în condiţiile în care nu există suficienţi oameni care să ajute.
Matovic a declarat că proiectul de testare al Slovaciei ar putea fi preluat de alte ţări din Europa şi că Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, deja şi-a exprimat interesul în acest sens.
Premierul slovac a declarat înainte de aceasta că participarea la testare este benevolă, dar că cei care nu vor putea prezenta un test negativ în zilele de după programul de testare în masă vor trebui să intre în carantină obligatorie timp de 10 zile.
Preşedinta Zuzana Caputova a criticat această regulă, afirmând că „dacă ameninţi cu sancţiuni, nu se poate spune că (testarea) este benevolă”.
Care sunt simptomele frecvente ale COVID
Cele mai frecvente semne ale COVID-19 sunt tuse (45% din cazurile înregistrate) și febră (38% din cazuri). În plus, unii pacienți au, de asemenea, secreții nazale (20%) și alții experimentează o pierdere a mirosului și a gustului (15%).
Portalul pentru sănătate aponet.ro a comparat simptomele obișnuite generate de ambele virusuri.
Tusea bruscă și febra, precum și slăbiciune corporală generală, sunt tipice pentru ambele boli. Durerile de gât, de cap și de corp, precum și secrețiile nazale ar fi raportate mult mai frecvent la pacienții cu gripă, în timp ce pierderea mirosului și a gustului ar apărea mai des la pacienții infectați cu noul coronavirus.
Potrivit farmaciștilor, este mai ușor să se facă diferența între aceste două boli și „răcelile obișnuite”. Simptomele tipice răcelilor obișnuite, cum ar fi durerea în gât, secrețiile nazale, epuizarea și durerea de cap, apar de obicei, insidios, pe parcursul mai multor zile, ceea ce înseamnă că vă simțiți rău, dar nu la fel de neputincios ca în cazul unei gripe. Deci, dacă boala apare foarte brusc, este mult mai probabil să fie o gripă sau o infecție cu coronavirus.
Pacienții infectați cu coronavirus prezintă tablouri clinice mai severe decât pacienții cu gripă. Acesta este rezultatul unui studiu RKI de actualitate. În medie, pacienții care au contractat coronavirus au stat internați un timp mai îndelungat și au necesitat mai des să se afle în unitatea de terapie intensivă. 22% dintre pacienții cu COVID-19 și doar 14% dintre pacienții cu gripă au necesitat ventilație artificială.