Slovacia și Cehia vor susține aderarea României la Spațiul Schengen
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorii în România ai Republicii Cehe, E.S. Halka Kaiserova, și Republicii Slovace, E.S Karol Mistrik, la care a participat și reprezentantul minorității cehe și slovace în Parlamentul României, Adrian Miroslav Merka.
În cursul discuțiilor, au fost examinate aspecte privind separarea reprezentării minorităților cehe și slovace din România în două entități distincte, cu statute proprii de funcționare. În schimbul de opinii a fost subliniată importanța parcurgerii cu celeritate a etapelor procedurale conforme pentru asigurarea unei separări eficiente, care să permită reacreditarea la timp a celor două formule distincte de reprezentare și participarea acestora la următoarele alegeri locale și parlamentare.
Prim-ministrul a asigurat sprijinul Guvernului României în realizarea acestui obiectiv, arătând că procesul trebuie să asigure menținerea calității de membru al celor două organizații ale minorităților cehe și slovace în Consiliul Minorităților Naționale. Prezența la discuții a ambasadorului Republicii Slovace, care se află la finalul misiunii în România, alături de ambasadorul Republicii Cehe, a constituit o bună ocazie pentru trecerea în revistă a stadiului relațiilor bilaterale ale României cu cele două state.
Părțile au apreciat nivelul excelent al dialogului bilateral și au subliniat importanța intensificării cooperării economice. Cei doi ambasadori au reasigurat de sprijinul guvernelor ceh și slovac pentru extinderea Schengen și aderarea României la acest Spațiu”, scrie pe site-ul oficial al Guvernului României.
Anul 2023 poate să fie anul aderării României la Spațiul Schengen
Referitor la aderarea țării noastre la zona de liberă circulație din Europa, vă amintim că prima reuniune informală a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI), sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, va avea loc la finalul acestei luni, în perioada 25 ianuarie – 27 ianuarie, fiind prima ocazie din acest an pentru România să ceară introducerea aderării ei în Spațiul Schengen pe agenda Consiliului UE.
Reuniunea informală a Consiliului JAI va avea loc la Stockholm (Suedia). Prima ședința oficială din 2023 va avea loc abia în primăvară, între 9 martie și 10 martie, la Bruxelles.
„Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului”, scrie pe site-ul oficial al Consiliului European.
„Anul 2023 poate să fie anul aderării României la Spațiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent și cu profesionalism. Avem nevoie de o acțiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel și de o mai bună cooperare între toți cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru țara noastră.
Toți am văzut ce a putut face Croația, prin aderarea la zona euro și la Spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deși a intrat în Uniunea Europeană după România. (…) Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o șansă reală ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen pe finalul anului”, a scris europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu pe contul lui de Facebook.