Presa internațională notează că rețelele sociale din Slovacia prezintă din ce în ce mai des teorii ale conspirației, unele dintre ele fiind preluate și de presa locală. Din această cauză, mulți slovaci sunt de părere că Ungaria plănuiește un plan secret de invadare a țării.
Slovacia, speriată de Ungaria din cauza teoriilor conspirației preluate de presă
Rețelele sociale din Slovacia sunt pline de conținut care spune că Ungaria reprezintă o amenințare la adresa Slovaciei, în timp ce anumiți oameni sunt convinși de faptul că Ungaria are un plan secret de a invada și ocupa părți ale Slovaciei, acolo unde locuiesc membri ai minorității maghiare, așa cum a făcut în anii 30, scrie RMX, care adaugă că există semne din ce în ce mai clare că acestă teorie devine din ce în ce mai prezentă în presa din Slovacia.
Teorii similare sunt prezente și pe portalurile militare, în timp ce oamenii sunt de părere că factorii de decizie guvernamentali ar trebui să modernizeze forțele armate slovace pentru a le permite să apere țara împotriva unei posibile invazii maghiare.
Etnicii unguri din Slovacia au altă variantă
Aceste teorii nu au trecut neobservate de etnicii unguri din Slovacia. György Gyimesi, deputatul partidului guvernamental OLANO și membru al membru al minorității maghiare din Slovacia, este de părere că nu se poate ca anumite instituții de presă slovace să incite împotriva maghiarilor și a Ungariei.
„Aceste declarații depășesc toate limitele normalității și corectitudinii în relația dintre Slovacia și Ungaria”, a declarat György Gyimesi într-o conferință de presă.
El a mai spus că recentul acord de apărare dintre SUA și Slovacia (tratatul DCA) a scos la lumină o problemă care circulă printre slovaci, „frica incredibilă de ungurii”, subliniind că autorii articolelor i manipulează pe slovaci să creadă că o posibilă invazie a Ungariei este iminentă.
Ulterior, un alt articol postat recent scrie că premierul Viktor Orban dorește să schimbe granițele Europei, la fel ca și Vladimir Putin, amenințând, de asemenea, integritatea teritorială a Slovaciei, mai scrie sursa anterior citată.
Cu privire la acest articol, György Gyimesi spune că retorica folosită amintește de politicienii ultra-naționaliști din Slovacia anilor 1990, care vorbeau de „cea mai întunecată perioadă din istoria comună a celor două națiuni”. El a mai spus că articolele care aprind flăcările conflictului dintre doi vecini pașnici nu sunt publicate în unele portaluri marginale, ci în cele mai populare ziare slovace, citite de peste 2 milioane de oameni.