Joi, guvernul de la Ljubljana a aprobat o serie de modificări legislative care vor permite Curţii de Conturi să aibă un anumit grad de supraveghere asupra activităţilor Băncii Centrale a Sloveniei.
Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Tilen Bozic, a subliniat că Banca Centrală va rămâne o instituţie independentă, dar Curtea de Conturi va putea să analizeze deciziile care duc la cheltuirea de bani publici.
De asemenea, modificările legislative, care ar urma să fie aprobate şi de Parlament în lunile următoare, vor permite Curţii de Conturi să revizuiască deciziile Băncii Centrale din ultimii 10 ani. În schimb, Curtea de Conturi nu va putea să revizuiască politica monetară şi acele activităţi ale Băncii Centrale a Sloveniei care fac parte din sistemul european al băncilor centrale, a precizat Tilen Bozic. Slovenia este ţară membră a zonei euro începând din 2007.
Guvernul de la Ljubljana a decis să crească supravegherea Băncii Centrale după ce decidenţii au fost criticaţi de o serie de analişti, politicieni şi media pentru banii pe care Banca Centrală i-a solicitat în 2013 pentru susţinerea băncilor locale. În acel an, guvernul sloven a trebuit să injecteze peste trei miliarde de euro în băncile locale pentru a evita falimentul acestora din cauza creditelor neperformante. Intervenţia guvernului în sectorul bancar a permis Sloveniei să evite, la limită, un acord internaţional de asistenţă.
În replică, Banca Centrală a Sloveniei susţine că toate deciziile sale adoptate în 2013 sunt conforme cu legislaţia, inclusiv decizia de a anula acţiuni şi obligaţiuni subordinate la băncile cu probleme.
AGERPRES