Electoratul urmează să decidă între preşedintele în exerciţiu, independentul de centru-stânga Danilo Türk, şi fostul premier social-democrat Borut Pahor, scrie Agerpres.

Candidat independent, dar susţinut de principala forţă de opoziţie de centru-stânga – Slovenia Pozitivă -, Danilo Türk, în vârstă de 60 de ani, s-a situat surprinzător numai pe locul al doilea în primul tur, la 11 noiembrie, cu 35,9% din sufragii.

Borut Pahor, susţinut de Partidul Social-Democrat din care face parte şi, absolut inedit, de Lista Cetăţenilor, membră a a coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta, a dejucat toate pronosticurile institutelor de sondaje, clasându-se pe primul loc la 11 noiembrie, cu 39,9% din voturi.

Fostul prim-ministru din perioada 2008-2012 s-a remarcat în timpul campaniei prin sprijinul acordat reformelor de austeritate promovate de guvernul de centru-dreapta condus de premierul conservator Janez Jansa. ‘Nu există alternativă credibilă’, a declarat el, menţionând că dă dovadă de ‘coerenţă’ în convingeri. Într-adevăr, el s-a pronunţat pentru reforme similare în perioada când a condus guvernul de la Ljubljana.

Alegătorii lui Milan Zver, candidatul partidului conservator aflat la putere, al treilea la 11 noiembrie cu 24,2% din voturi şi, prin urmare, eliminat la scrutinul de duminică, ar putea fi sensibili faţă de această luare de poziţie.

Borut Pahor, în vârstă de 49 de ani, este creditat cu peste 60% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj dat publicităţii vineri.

La rândul său, Danilo Türk şi-a axat campania împotriva reformelor guvernamentale şi ar putea profita de valul de nemulţumire din ce în ce mai mare în prima ţară a fostei Iugoslavii care a aderat la Uniunea Europeană (2004) şi zona euro (2007).

Circa 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi la vot. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 06.00 şi 18.00 GMT, primele estimări sunt aşteptate imediat după ora 18.00 GMT, iar primele rezultate în jurul orei 21.00 GMT.