Potrivit acestui text difuzat sâmbătă, guvernul condus de Janez Jansa vrea să reducă cheltuielile cu 818 milioane de euro în acest an de la 9,3 miliarde de euro şi să diminueze la jumătate deficitul public raportat la PIB, care ar scădea de la 6 % în 2011 la 3 % în 2012. Slovenia, membră a zonei euro, şi-ar reduce astfel deficitul în limitele tolerate de tratatul de la Maastricht.
Jumătate din economii vor proveni din reducerea salariilor bugetarilor, suspendarea primelor de vacanţă şi diminuarea alocaţiilor în domeniul serviciilor de sănătate. Planul mai prevede reducerea alocaţiilor pentru concediul de maternitate şi pentru şomaj. ”Vrem să arătăm că suntem demni de încredere când o delegaţie a Comisiei Europene va veni în aprilie să studieze proiectele noastre de consolidare a finanţelor publice”, a declarat recent ministrul finanţelor Janez Sustersic.
Măsurile vor fi integrate într-un proiect de revizuire a bugetului pe 2012, care va fi transmis Parlamentului la începutul lunii aprilie. Guvernul mai vrea să supună votului deputaţilor un proiect al ”regulii de aur” bugetare pentru a garanta o însănătoşire pe termen lung a finanţelor publice. Slovenia, stat dependent de exporturi, a fost afectată dur de încetinirea creşterii economiei în Europa. Țara a reintrat în recesiune anul trecut şi guvernul estimează o nouă reducere a PIB-ului cu 0,9 % în acest an.
Sursa: Agerpres