Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt așteptați la sfinţirea Catedralei Naţionale (Catedrala Neamului), ceremonie care loc în aceste momente, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română.
La eveniment participă și premierul Viorica Dăncilă.
În interiorul lăcaşului de cult au intrat doar invitaţii oficiali, iar credincioşii stau pe esplanada din faţa Catedralei şi vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Toţi credincioşii care doresc se vor putea închina în Altar până joi seara, informează Digi24.ro.
Slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale este oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.
Potrivit programului transmis de Patriarhia Română, Liturghia va începe la ora 10:30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.
La ora 13:00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.
700 de autocare cu pelerini din toată țara sunt așteptate la București. Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).
Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că „sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunțat că lăcașul de cult nu are autorizație de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată.
„ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni.
Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă.
Catedrala în cifre
Catedrala Națională este gata în proporţie de 96% la „roşu”.
Are 120 de metri înălţime, cu 34 de metri mai mult decât Casa Poporului.
La construcţia fundaţiei au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton şi aproximativ 5.000 de tone de armătură.
Are opt lifturi, două săli polivalente dotate cu altare, care vor funcţiona ca biserici: una la 16 metri adâncime, iar cealaltă la 11 metri. În perimetrul de la subsol mai sunt construite 42 de cripte, patru buncăre antiatomice, un muzeu al creştinismului şi diverse spaţii pentru comunicare media.
Pot intra la slujbe 5.000 de persoane.
Puteți urmăriţi transmisia în direct pe Digi24 sau live pe digi24.ro: https://www.digi24.ro/live/digi24