Cand ai investit efort intelectual, pasiune, timp si bani in propria pregatire, si asteptarile sunt pe masura. „Este vorba de castig, dar nu numai. Cand alegi sa lucrezi in domeniul IT, trebuie sa fii tot timpul la curent cu tehnologiile de ultima ora, altfel ramai in urma”, spune Bogdan B. Desi a absolvit cu brio Facultatea de Informatica a Universitatii Bucuresti, B. B. continua sa invete. Recent, a trecut examenele specializate de limba engleza TOEFL si GRE (informatii despre examene la adresa www.usembassy.ro/Fulbright.html). Atat universitatile, cat si companiile din America impun detinerea diplomelor amintite pentru candidatii la o bursa sau la o slujba. Testul de limba nu este neaparat primul pas. La mare pret sunt informatiile despre oportunitatile din SUA si referintele.
„Oricat ai lucra in tara (eu am lucrat la firme importante), nu ai mari sanse in afara granitelor tarii, daca nu ai recomandari de la un specialist de-al lor”, spune Bogdan.
Unul dintre prietenii sai a avut marea sansa sa fie angajat la Microsoft, in State. Cum a reusit? Cautand tot timpul informatii despre slujbele in domeniu si luand legatura cu alti prieteni deja plecati. Din aproape in aproape, ajungi la persoana-cheie, de a carei recomadare tine traseul carierei tale, in viitor.
Cei mai multi tineri romani ajunsi in America si-au croit drum in felul acesta. Site-urile specializate de recrutare sau ale firmelor de IT nu trebuie ocolite. Adrese utile:
www.ailc.com/jobs_page.htm, www.jct-inc.com/index.htm, www.hotjobs.com, www.monster.com, www.microsoft.com/jobs/, www.jobs.hp.com.
De ce America? Fata de statele Uniunii Europene, America „a cedat” mai din timp in fata cererii de specialisti IT. Desi sistemul de obtinere a vizelor a ramas complicat, modalitatile de a accede la un post sunt variate. Marele avantaj il constituie dreptul companiilor in IT de a se ocupa de formalitatile de viza, daca pun ochii pe un candidat din afara granitelor. Din acest motiv recomandarea are un rol atat de important. Daca obtine un contract cu o firma specializata (chiar pe termen scurt, de genul proiectelor), tanarul aspirant poate considera bariera vizelor aproape o formalitate. Alte cai conduc fie la o firma de recrutare, fie la site-uri specializate.
Anual, SUA acorda circa 115.000 de vize pentru specialistii in computere. Comparativ cu cererea (in total sunt circa 1,6 milioane de slujbe in domeniul IT, din care 364.000 sunt neacoperite), cifra pare insuficienta. Companiile si asociatiile specialistilor IT cer Congresului sa faciliteze sistemul de obtinere a vizelor, pentru a nu tine pe loc dezvoltarea exploziva a „noii economii”. In anul electoral 2000, presedintele Clinton a promis sprijin pentru facilitarea accesului in Statele Unite a circa 300.000 de angajati in IT, din afara granitelor.
Curtarea de tip american a tinerilor capabili (cu preponderenta pentru domeniile IT) a dat de gandit statelor Uniunii Europene, mult mai tematoare de problema imigrarii. Germania, una dintre tarile severe in privinta acordarii de vize, da semne de maleabilitate. In martie a.c., sub directa influenta a cancelarului Gerhard Schroder, guvernul german a anuntat punerea in aplicare a unui controversat plan de recrutare a 30.000 de specialisti IT din afara Uniunii Europene, care ar presupune indulcirea birocratiei de obtinere a vizelor de lucru. Companiile europene se confrunta cu o criza de lucratori calificati in tehnologia informatiei si, pe de alta parte, pierd teren in fata celor americane. Planul de recrutare propus de Schroder ar urma sa permita intrarea in tara a circa a 10.000 de specialisti, in acest an.
Dupa modelul Germaniei, a doua care s-a trezit din letargie pare a fi Marea Britanie. Asociatiile IT din Anglia solicita guvernului sa adopte un plan similar celui german. „Daca germanii introduc un sistem ca acesta, de ce nu am face-o si noi? Criza de specialisti in tara se acutizeaza. Sunt mult mai multe slujbe decat candidati”, declara John Ford, reprezentant al unei firme de recrutare pe domeniul IT din nordul Londrei, publicatiei The Guardian.
Guvernul german mai are in vedere cresterea posibilitatilor de training de la 14.000 in prezent, la 40.000.
Competitia cu firmele americane, unde revolutia tehnologica a depasit orice imaginatie, nu permite statelor europene sa imobilizeze dezvoltarea industriei hi-tech din cauza sistemului rigid al vizelor. In intampinarea criticilor cum ca acest sistem este o poarta deschisa imigrantilor, autoritatile germane au in vedere limitarea vizei pentru slujba la cinci ani.
Una dintre cauzele pentru care sunt prea putini specialisti IT in Uniunea Europeana este si aceea a plecarii lor in Statele Unite, unde sunt mai bine retribuiti. La intalnirea prim-ministrilor din principalele 15 europene, de la sfarsitul lunii martie a.c., de la Lisabona, dedicata special acestei probleme, s-a hotarat o reducere substantiala a impozitelor pentru firmele ce angajeaza specialisti IT.
Sase site-uri de meserie
Pentru a avea cat mai multe informatii care sa va ajute sa gasiti o slujba in strainatate e bine sa va uitati intai pe site-ul www.careertips.com, care va da toate amanuntele privind emigrarea in Australia, Canada, SUA, Singapore, Marea Britanie sau in Europa Vestica. Mai mult, aici gasiti statistici privind cele mai cautate slujbe, nivelul salariilor din fiecare tara, problemele sociale pe care le veti intalni, oportunitati de a participa la tot felul de programe internationale, de a gasi slujbe de o vara pentru studenti etc. Site-ul are si avantajul de a oferi o larga deschidere spre alte site-uri cu oferte de locuri de munca peste tot in lume.
Pentru oferte de munca, Ghidul Riley, aflat pe site-ul www.dbm.com, pare cel mai bogat. Iata si alte site-uri unde va puteti interesa direct la marile companii din lume de locuri de munca: www.jobweb.com, www.jobware.com, www.jobuniverse.com si www.itlist.co.uk
Cu cat mai multe C.V.-uri trimise, cu atat mai multe posibilitati de a obtine o slujba mai buna. Un american, specialist in IT trimite, spun statisticile, cam 50 de C.V.-uri si primeste raspunsuri favorabile la 25 dintre ele, pana sa se angajeze. Un roman, probabil, trebuie sa trimita si mai multe.
Nu numai geniile lucreaza in IT
Miturile care stau intre tine si o slujba magica
Lumea tehnologiei informatiei este un taram magic, dar inaccesibil, pentru cei mai multi. Pentru a demitiza cerintele artificiale impuse unui candidat, au fost consultati o serie de specialisti din domeniu.
Mitul numarul 1: Sa lucrezi in IT, inseamna sa fii un geniu la matematica si informatica.
„Probabil este cel mai vechi mit, poate din cauza ca, la inceput, a fost adevarat”, spune Andrew Franklin, director comercial la Chasse. Acum, industria IT ofera slujbe bine platite pentru persoane cu o serie de calitati: comunicare, munca de echipa, creativitate, initiativa, buna organizare, adaptabilitate. O pregatire excesiv tehnica nu este necesara pentru a avea succes in IT; ceea ce se cere sunt aptitudini in domeniu si abilitate”
Clientii vor raspunsuri si au nevoie ca ele sa fie explicate in termeni clari, astfel incat candidatii la o slujba IT nu trebuie sa fie genii ale tehnicii pentru a obtine o slujba” David Plummer, director la Triage Consulting, o firma de recrutare in domeniile IT si telecomunicatii.
Mitul nr. 2: Slujba IT implica intotdeauna a sta in fata ecranului.
„In realitate, munca in fata ecranului reprezinta o activitate minora in IT”. Mare parte din timp este consumat pentru a defini problema si a dezvolta o solutie convenabila pentru utilizatori si pentru afaceri” Tim Illingworth, director la divizia din Marea Britanie a Matra.
Mitul nr. 3: Trebuie sa incepi la o varsta frageda.
„Oamenii pot sa se specializeze in IT la aproape orice varsta si in orice context. Tehnologiile sunt concepute a fi prietenoase pentru utilizatori si sunt foarte multe companii specializate in IT care ofera oportunitati de pregatire in domeniu” Trish Boag, director la Kuorum International.r
Mitul nr. 4: Pregatirea ta in domeniu trebuie sa fie de data recenta.r
„Nu neaparat, spune Suzy Frith, presedinte la Citigate Tehnology. Important este sa fii la curent cu r
descoperirile, marile companii preferand personal cu experienta, pe care sa il instruiasca permanent”.r
Mitul nr. 5: IT nu ofera oportunitati pentru femei.r
„Pur si simplu fals”, spune Wendy Mason, director de resurse umane la ICL, Marea Britanie. „Intrucat ofera program flexibil, o cariera in IT poate fi in mod particular atractiva pentru femei, mai ales ca multe firme accepta lucrul in colaborare, lucrul acasa sau pe proiecte.”r
r
Concurenta sua-uniunea europeana pentru atragerea informaticienilorr
Nu numai in SUA, ci si in Uniunea Europeana numarul locurilor de munca in domeniul IT, ramase neocupate, este in crestere, estimandu-se ca in anul 2003 el va ajunge la 1.600.000. Marea lor majoritate sunt create de dezvoltarea Internetului, fapt de care statele europene sunt extrem de preocupate, pentru a face fata concurentei cu Statele Unite. Se fac eforturi pentru recunoasterea diplomelor de studiu in domeniul IT la nivel european si peste tot se modifica legislatia pentru a permite o mai mare absorbtie a specialistilor. Pentru programatorii si specialistii romani in IT se deschid se pare multe usi.r
Partea cea mai grea pentru cei ce vor sa munceasca in strainatate este cea a castigarii dreptului de munca in tara respectiva. Acesta se obtine de la Ministerul Muncii din tara unde vreti sa lucrati dupa ce acesta se asigura ca nu exista cetateni care sa vrea acel post si sa indeplineasca, in acelasi timp, cerintele postului. Sunt destule firme straine, mai ales americane, care vin sa recruteze programatori din Romania – paginile de mica publicitate sunt pline de anunturi si atunci problema este in mare parte rezolvata pentru ca se utilizeaza un tip special de vize „intercompanii” care se obtin mult mai usor decat celelalte. Exista insa si posibilitatea de a candida pentru un post prin Internet. Avantajul este ca va negociati salariul direct, eliminati intermedierile, alegeti slujba pentru care sunteti cel mai bine pregatiti si tara in care preferati sa lucrati. Cantitatea de oferte este imensa, iar salariile sunt foarte atragatoare. Unui administrator de Web ii sunt oferiti, de pilda, intre 50.000 si 90.000 de dolari pe an. Firma ce are nevoie de dumneavoastra va fi insa nevoita sa faca o multime de demersuri pentru a va procura permisul de munca, care de obicei este pe un termen limitat.r
r
Adaptare dupa The Guardianr