Recunoastere Experienta dobandita prin joburile din strainatate, trambulina pentru posturi in companii multinationale Sase sute de tineri si-au gasit la inceputul lunii martie locuri de munca in cele mai importante hoteluri si cazinouri din America. Oportunitatile sezoniere au fost date la o parte, cariera constituind acum motorul lor de interes. In fiecare an, mii de studenti si tineri absolventi pleaca in Statele Unite gratie unor programe de munca si de formare
Recunoastere Experienta dobandita prin joburile din strainatate, trambulina pentru posturi in companii multinationale
Sase sute de tineri si-au gasit la inceputul lunii martie locuri de munca in cele mai importante hoteluri si cazinouri din America. Oportunitatile sezoniere au fost date la o parte, cariera constituind acum motorul lor de interes.
In fiecare an, mii de studenti si tineri absolventi pleaca in Statele Unite gratie unor programe de munca si de formare profesionala. Pana nu demult, scopul lor era castigarea unor sume importante de bani si a unor excursii pe cinste pe continente mai calde. Motivatia lor s-a schimbat in ultimul timp, primordiala fiind acum cariera. Asa se face ca, doar cu 1.500 de dolari in buzunar, absolventi ai unor facultati din tara accepta sa mearga pentru trei luni in America in schimbul unui certificat de competenta si a unor cunostinte suplimentare acumulate.
Este si cazul lui Horia Paul Terpe. Dupa un stagiu de pregatire in stiinte politice facut in Washington, acesta a revenit in tara si a pus bazele Centrului pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI), o organizatie de educatie si de cercetare in domeniul politic. “Plecarea in State a contat enorm in cariera mea, mi-a deschis caile spre formule, mecanisme noi prin care politica se desfasoara, o pregatire de care nu as fi putut avea parte in tara”, a spus Terpe, director executiv CADI.
“Am simtit, in ultimul timp, o maturizare a pietei, in sensul ca studentii devin mult mai interesati de cariera. Ca raspuns, am inceput sa accentuam programele noastre de formare, definitivare profesionala, prin care orice student sau tanar absolvent din Romania poate munci in SUA, in domeniul sau de studiu”, spune Theodor Ladar, directorul agentiei Student Travel.
Interesate de aceste programe par a fi si marile companii. Pepsi Cola, Banca Reiffeisen sau UPS Romania sunt doar cateva exemple de mari angajatori care pun pret pe experienta de munca si de pregatire profesionala a studentilor in strainatate.
Am simtit o maturizare a pietei, in sensul ca studentii devin mult mai interesati de cariera si mai putin de oportunitatile sezoniere.
Theodor Ladar,
directorul agentiei Student Travel
Dupa trei luni de munca in State, Alina Ionita a fost recrutata de catre Reiffeisen pentru o bursa oferita de banca in Anglia. Aceasta ocupa acum postul de manager de proiect in cadrul Directiei de proiecte speciale. “Programul de munca in State a constituit un plus in CV-ul meu. Mi-a oferit o deschidere foarte mare si o experienta de lucru extrem de importanta”, precizeaza Ionita. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul lui Ciprian Popescu, angajat al companiei de curierat UPS Romania. sapte luni de munca in State au cantarit greu in demersul sau de a se angaja in firma. Cu toate acestea, sunt inca angajatori pentru care importante raman contractele tinerilor avute in tara. “O experienta de scurta durata in alta parte nu e garantia succesului, activitatile de pe plan local primeaza inca pentru companiile din Romania. De altfel, un program in strainatate poate duce si la o frustrare pentru tineri. Pretentiile lor cresc, iar in tara gasesc greu ce cauta”, a spus Monica Vrabiescu, director executiv al firmei de recrutare Hill International. Este un motiv pentru care un numar considerabil de tineri prefera sa se intoarca in strainatate. Un exemplu este Daniel Gheorghe, absolvent al ASE, facultatea de Turism. Acesta a obtinut anul trecut un Internship in America si a lucrat ca intern intr-un hotel cotat la trei stele. Castigul a fost unul considerabil, tinand cont de cele zece mii de dolari obtinute dupa sase luni de munca, plus semnarea unui contract de munca pe inca un an. “O sa ma intorc in State, nu neaparat pentru bani. Este un alt mod de a lucra, alte lucruri la care sa aspiri si esti mult mai motivat”, precizeaza Gheorghe.
O experienta de scurta durata in alta parte nu e garantia succesului, activitatile de pe plan local primeaza pentru companiile din Romania.
Monica Vrabiescu, director executiv al firmei
de recrutare Hill International
Cei mai multi tineri care apeleaza la astfel de programe au in spate studii economice. “Lor le folosesc aceste experiente pentru a se angaja in multinationale, banci, firme de consultanta, acolo unde experienta anterioara de munca este cruciala”, spune Romeo Mosoiu, directorul Zip Travel.
Pana acum, programele de formare profesionala erau mai greu accesibile studentilor. Ele presupuneau ca fiecare tanar sa-si gaseasca singur un angajator in State. Pentru a facilita accesul tinerilor la stagii de perfectionare, agentiile s-au pus pe treaba si au inceput contactarea unor firme cu resurse necesare unei instruiri de calitate. “Astfel, am gasit un numar respectabil de angajatori americani care sunt dispusi sa angajeze tineri, in unele cazuri, chiar daca nu sunt studenti, pe durate variind intre trei si zece luni si in locuri de mare atractie”, a mai precizat Ladar.
Asa se face ca tinerii cu studii in turism au acces acum in cele mai importante hoteluri, iar absolventii de ASE au parte de contracte in mari companii americane. Este vorba despre slujbe bine platite, dar mai ales importante pentru cariera lor.
Companii generoase In
Internshipuri
• Quadrant Amroq Beverages (QAB) Career este un program de internship adresat studentilor in anii terminali, in urma caruia se ofera sansa de a lucra intr-un departament al companiei. In 2005, programul a fost extins pentru a include mai multi studenti si mai multe domenii: Productie, Cercetare-Dezvoltare, Aprovizionare, Marketing, Resurse Umane.
• Pepsi School este un program de recrutare a tinerilor care isi doresc o cariera in vanzari. Programul include testarea aptitudinilor de vanzari, traininguri si evaluari.
• Reiffeisen este una dintre bancile care ofera burse in strainatate tinerilor absolventi in scopul perfectionarii lor in ceea ce priveste sistemul bancar.