Autor: Andrei Niculae
EVOLUȚIE Telefonul mobil a spart de mult bariera unui simplu accesoriu ce permite comunicarea instant între oameni. Astăzi, telefonul personal afectează chiar și starea emoțională, în viitor putând ajunge să fie considerat aproape un «partener de viață»
În fiecare an, marile branduri precum Samsung sau Apple creează o isterie generală atunci când lansează un nou produs. Atât pentru un smartphone, o tabletă sau un SmartTV sunt organizate precomenzi înainte de lansarea oficială, marile companii înregistrând încasări uriașe doar dintr-un simplu anunț la care este atașată o poză a viitorului produs.
Apple a dezlănțuit isteria
În anul 2007, apariția iPhone a revoluționat întreaga piață a telefoanelor mobile. Dacă primul apel telefonic a fost efectuat cu 30 de ani înainte de iPhone și evoluția telefoanelor mobile până în 2007 a fost una așteptată, lucrurile nu mai stau la fel de mai bine de opt ani. Revoluția tehnologică creată de Apple a făcut ca dezvoltarea din telefonie să fie mai rapidă ca niciodată. Toți cei care au mizat pe revoluția telefoanelor inteligente au rămas lideri de piață, în timp ce companii precum Nokia, care nu s-au grăbit să investească în smartphone-uri, au avut de suferit sau chiar au ieșit din piață.
Android sau iOS
Deși fanii iPhone se vor simți străini pe orice alt telefon, se pare că Apple pierde teren în fața telefoanelor care folosesc sistemul de operare Android. Armata de modele care utilizează sistemul creat de Google vine cu mai multe opțiuni pentru clienți decât un nou iPhone pe care, în fiecare an, utilizatorul este nevoit să îl accepte într-o singură versiune. În tot acest timp, lupta nu se dă doar între Apple și Samsung, deși cele două companii se întrec anual în încasări. iPhone se luptă în aceeași măsură cu Samsung, HTC, Alcatel, Lenovo și alte branduri care folosesc Android și ai căror utilizatori dobândesc beneficii doar din cauza că folosesc același sistem de operare.
Un partener de viață
Smartphone-ul numai este doar un telefon prin care poți ține legătura cu familia, prietenii sau partenerii de afaceri. Tot Apple a introdus în piață celebrul personaj Siri care îți poate răspunde întrebărilor și este gata să îți ofere informații din orice domeniu prin simpla comunicare verbală cu propriul smartphone. Acesta este gata să apeleze un contact, să noteze lista de cumpărături după dictare și să îți răspundă celor mai neașteptate întrebări. Cu siguranță, în viitor, Siri va fi doar un strămoș al unui robot capabil să țină locul unei persoane reale.
Astăzi, la simpla achiziționare a unui televizor există opțiunea de a avea mai multe servicii integrate. Dacă programele TV nu satisfac privitorul, acesta poate să intre foarte ușor pe internet folosind telecomanda televizorului. Dacă vrea să facă sport, trebuie doar să deschidă aplicația și va avea un antrenor personal în propria casă. Cu siguranță, cuvântul telecomandă va intra în istorie în anii ce vor urma, existând deja aplicații pentru smartphone care pot controla orice televizor de generație nouă.
Plata cu telefonul, încă în dezvoltare
Dacă telefonul mobil îți poate spune exact ce ai de cumpărat dintr-un supermarket, de ce să nu te ajute să îți și plătești cumpărăturile? Dacă până în prezent utilizatorul de smartphone putea achiziționa bilete la concerte, film sau călătorii cu autobuzul prin sms, acum orice posesor de smartphone poate achiziționa orice lucru pus în vânzare online, atâta timp cât cardul personal este sincronizat cu telefonul.
Conectat non-stop
Samsung a anunțat o serie de investiții pentru următorii ani care au ca scop conectarea tuturor gadgeturilor cu cât mai multe obiecte personale. În anii ce vor urma, marile companii dezvoltă gadgeturi din lucruri banale precum o brățară, un aspirator, o pereche de ochelari, care conectate la telefonul mobil și ne vor face viața mult mai simplă.
Astfel, se dorește o interconexiune între telefon și toate lucrurile din jur, fie ele mașină personală sau chiar propria locuință.
Câștigătorii ediției precedente
Titlul temei: „Aderarea României la zona euro. Care credeți că vor fi efectele, dificultățile sau provocările procesului de adoptare a monedei unice europene de către țara noastră“.
Set 12 cărți de business:
BĂCANU GHEORGHE
DUMITROV FILIP
MUNTEANU RĂZVAN
Smartphone A5 Duo de la Allview:
ZAN HORIA
Premiile vor fi trimise câștigătorilor prin curier, nefiind necesară contactarea Organizatorului.