Smartphone-ul vostru este cu adevărat protejat împotriva hackerilor? Ce este nevoie să știi neapărat

hacker

În ultimul an, a existat o creștere a volumului atacurilor îndreptate la adresa telefoanele noastre mobile, hackerii exploatând condițiile neobișnuite ale pandemiei.

Cu toate cumpărături online la cel mai ridicat nivel, după lockdown-uri succesive, s-a constatat că trei din cinci oameni au primit mesaje false de la escroci care pretindeau că provin de la companii de curierat, care avertizând asupra unor livrări ratate sau facturi neachitate.

Avertisment teribil pentru toată lumea

Mesajele text și creează un sentiment de urgență pe care escrocii încearcă să-l exploateze. Un atac cu mesaje text folosește un SMS fals, pentru a înșela victimele în descărcarea unei aplicații false de urmărire a coletelor pe telefoanele lor.

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a avertizat recent că malware-ul „FluBot” promite să ajute la „rearanjarea” livrării unui pachet la adresa dvs. De fapt, livrează, în secret, parolele și informațiile personale direct în mîinile unui hacker.

Un alt tip de malware care se poate ascunde sub diverse forme este cunoscut sub numele de Troian pentru acces de la distanță (RAT). Aplicațiile oferă acces la dispozitivul dvs. și la datele personale, printr-o portiță digitală din spate, permițându-le să vă ascundă fișierele și mesajele, să facă capturi de ecran, să pornească camera și chiar să asculte conversații prin microfon.

Asociate frecvent cu atacuri cibernetice asupra persoanelor cunoscute, astfel de aplicații de supraveghere pot fi instalate de cineva cunoscut, cu acces temporar la dispozitiv, sau de către hackeri care exploatează o vulnerabilitate de securitate în software-ul smartphone-ului.

Un atac de tip ransomware, precum focarul WannaCry din 2017, care a lovit puternic NHS, este unul dintre cele mai rele tipuri de malware, deturnând sistemele informatice. Infractorii cer bani mulți, adesea sub forma Bitcoin, dificil de urmărit, în schimbul cheii digitale care va debloca datele victimelor.

Avertisment pentru cei cu smartphone-uri

Problema nu se limitează la PC-uri. Și smartphone-urile pot fi susceptibile la atacuri de tiă ransomware. Microsoft a identificat recent un ransomware sofisticat care vizează proprietarii de Android.

Nu toate software-urile rău intenționate intenționează să vă fure informațiile personale. Unii hackeri sunt fericiți să câștige bani prin deturnarea anunțurilor.

Dacă vă mențineți smartphone-ul actualizat, poate că nu aveți nevoie de securitate suplimentară. Dar aplicații precum Bitdefender Mobile Security și Norton Mobile Security oferă o asigurare mai mare, prin gruparea mai multor servicii, inclusiv VPN-uri și manageri de parole, într-o singură aplicație convenabilă.

Firefox Focus de la Mozilla este un browser de confidențialitate pentru Android și iPhone, care oprește serviciile să vă urmărească activitatea pe web.