“Avem banii pe masă, putem să-i investim și mâine”, a declarat, într-o conferință de presă, directorul general al NIS Petrol România, Vadim Smirnov.
Potrivit datelor prezentate de reprezentanții companiei, până în prezent NIS Petrol a realizat în România investiții de 40-45 milioane de euro atât pe partea de upstream cât și pe downstream. Compania deține la ora actuală o rețea de 15 benzinării sub brandul Gazprom și intenționează să-și dubleze numărul de stații până la finele acestui an. Totuși planurile companiei sunt de a ajunge la o rețea de circa 120 de stații și 10% cotă de piață după anul 2015. “Operaţiunile noastre respectă în totalitate cerinţele de mediu și de siguranță a populației. Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea şi producţia convenţională de petrol, acesta fiind şi scopul prezenţei noastre pe piaţa din România. Sporirea capacității de producției în urma unor investiții semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal pentru interesul nostru în perimetrele petroliere din vestul țării, aflate în proximitatea graniței cu Serbia”, a declarat Smirnov, referitor la segmentul de explorare în cele șase perimetre în care este acționar principal.
Ca parte a procesului de explorare şi producţie, NIS Petrol colaborează cu patru companii: East West Petroleum din Canada, Moesia Oil and Gas din Irlanda, Zeta Petroleum din Marea Britanie şi Armax Gaz din România, în şase blocuri petroliere – EX 2 Tria şi EX 3 Băile Felix în Bihor, EX7 Periam, EX8 Biled, DEE EV Jimbolia şi EX12 Crai Nou în Timiş. Operaţiunile NIS vizează exclusiv resurse convenţionale – petrolul, în timp ce explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazul de şist, nu reprezintă obiectul de activitate al companiei, a ținut să precizeze Smirnov.
El a menționat că nu a reușit să înceapă lucrările de prospecțiuni din cauză că proprietarii terenurilor refuză să le acorde avizul pentru desfășurarea lucrărilor. “Anul acesta ne-am propus să implementăm faza I, adică să facem seismica solului, dar nu putem intra pe terenuri”, a explicat Smirnov.
Întrebat ce sume este dispusă compania să investească în acest an pe segmentul de explorare, directorul general al NIS Petrol a precizat că nici anul trecut nu a putut investi toți banii bugetați. Potrivit acestuia, investițiile totale în perimetrele din România s-ar putea ridica la 160 milioane de euro, însă depinde de rezultatele fazei I, dacă există resurse care pot fi valorificate sau nu. Bugetul de investiții pentru acest an este similar cu cel de anul trecut, circa 40-45 milioane de euro, din care 20-25 de milioane vor fi alocate pentru extinderea rețelei de benzinării.
Vadim Smirnov ne-a precizat că NIS Petrol România este interesată chiar și în contextul actual (ofensiva împotriva gazelor de șist – n.r.) să preia și alte perimeter în concesiune, având în vedere că Agenția Națională pentru Resurse Minerale va organiza în acest an o nouă licitație pentru perimetre de țiței și gaze naturale.
Conform directorul companiei, cea mai mare problemă împotriva desfășurării lucrărilor se regăsește în județul Bihor, unde atât proprietarii – persoane fizice cât și autoritățile locale se împotrivesc acestor lucrări.